Přeskočit na obsah

Čmárací univerza online

Celé to začalo tím, že před lety existovalo několik na svou dobu unikátních web 2.0 online kreslících aplikací a jednu z nich jsem nedávno dlouho a neúspěšně hledal.
Tentokrát to není další sbírka grafických online editorů a utilitek, ale skutečně interaktivních čmáracích aplikací. Navíc tato online malování jsou zajímavá v tom, že do nich malujete s ostatními uživateli v reálném čase. Díky milionům uživatelů, kteří v některých z nich zanechali alespoň čárku, se můžete ponořit do nekonečných univerz lidské (a někdy i robotí) kreativity. Všechny uživatelské výtvory na jednom místě na obrovské kreslící ploše. Kdokoliv, kdo má zrovna otevřenou tuto stránku, zde může něco namalovat. I vy máte tu možnost. Cenzura zde by už z principu neměla moc šanci, proto můžete narazit na výtvory, které mohou někoho pohoršovat nebo znechucovat. My ostatní se nad tím můžeme povznést a podivit, jak některé výtvory musely zabrat obrovské množství času i více lidem pracujících na projektu současně.

Při hledání té jedné jediné aplikace nacházím další velmi zajímavé projekty a ještě zajímavější díla v nich:

doodletoo.com


Doodletoo je nejznámější a pravděpodobně i nejstarší online kreslící aplikací. Svého času hojně využívaná českými uživateli, protože se odkaz tehdy masově šířil na „libku“ a v oblibě nám tu zůstal hodně dlouho, což mělo za následek to, že se zde objevovaly převážně česky psané vzkazy..
Jako neregistrovaný návštěvník máte jen omezené množství inkoustu, které můžete na této stránce použít a další přibývá pomalu. Sdílených místností je několik, vaše výtvory tu ale po chvíli samy mizí. Každopádně na vyblbnutí skvěle postačuje…

superfreedraw.com


Toto už je gigantická tabule, kde uživatelské malůvky zůstávají natrvalo. Kdybychom chtěli být důslední, tak prozkoumáváním této kreslící plochy strávíme vážně hodně času. Že je velmi oblíbená dokazují místy neuvěřitelné kresby a také rychlá odezva celé aplikace.

direnduvar.com

direnduvar náhled
Další obrovská zeď nářků, vznikla na popud nedávných nepokojů v Turecku, které doprovázela i cenzura internetu. Další dobrý způsob, jak se vyjádřit v cenzurovaném kyberprostoru. Celé UI na vás mluví turecky a pokud zde chcete zanechat nějaký vzkaz, musíte povolit přihlášení přes Twitter nebo Facebook účet.

globaldoodle.com


Globaldoodle chce být největším komunálním kreslícím nástrojem na světě. K tomu má sloužit kreslící plocha o velikosti 16 km². Aplikace disponuje několika šikovnými kreslícími nástroji a doplňky pro snadnou a rychlou orientaci na tak velké ploše.

Stále mi tu ale chybí ještě jedna aplikace, která se společně s Doodletoo objevila na internetu přibližně před deseti lety. Na její název si ale bohužel již nevzpomenu. Celý kreslící prostor byl v obrovském kruhu, na který bylo možno zoomovat stejně tak jako v případě dnes představených kreslících aplikací. Vyznačoval se velkou barevností a možností zamykání určitých ploch, chronologickou galerií nejlepších výtvorů a skutečnými náhledy právě vznikajících kreseb v reálném čase. Nevíte někdo? Nemáte tuto aplikaci náhodou v záložkách? Je dost možné, že tato aplikace již neexistuje. Opravdu ji nemohu najít ať se snažím sebevíc…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..