Přeskočit na obsah

Dual sim Lenovo A789 v kapse

Čekání na konec září, kdy se mají na trhu objevit pořádné dual-sim mobily bylo velmi úmorné a během zjišťování všech možných informací a parametrů jsem narazil i na značku Lenovo.
Lenovo je jak známo bývalý IBM a většina uživatelů si Lenovo bude asociovat hlavně s osobními počítači nebo jejich periferiemi. Nevěděl jsem ještě do nedávna ani já, že má Lenovo docela pěkné portfolio dual-sim mobilních telefonů, které jsou svými parametry velice zajímavé.

Mám tedy ještě měsíc čekat na Samsung, který příliš nezapadá do mých požadavků a nebo si rovnou pořídit telefon Lenovo A789, který se až na pár maličkostí tváří jako ideální přístroj pro moje potřeby?
Volba byla poměrně jednoduchá. Po pročtení snad všech dostupných recenzí a zkušeností od uživatelů, důkladném porovnávání a vyhledávání informací bylo rozhodnuto. Trochu paradoxně ve dnech, kdy si celý svět připomíná výročí největšího inside jobu v historii lidstva, který pod zástěrkou „boje proti terorismu“ umožnil a legalizoval masivní šmírování a monitorování lidstva, si pořizuji krabičku, která vlastně k ničemu jinému ani neslouží…

Skeptický přístup k neověřeným značkám, modelům a malým hráčům na poli mobilních telefonů (viz šmejdy od Gigabyte) větší vahou přemáhaly pozitivní zkušenosti i jistota dvouleté záruky a klasické čtrnáctidenní lhůty vrácení zboží.
Telefon už mám několik dní a můžu říct, že jsem s ním relativně spokojen.
Na nějaké objektivnější zhodnocení je stále ještě brzo. Ještě nemám pořádně otestovány funkce, jako jsou například hudební přehrávač, navigaci, organizaci kontaktů a událostí, FM transmitter a další věci, ale prozatím mohu dát dokupy několik bodů, které se mi na telefonu líbí a které naopak ne.

Co se mi nelíbí:
Telefon nemá očko na připevnění poutka – Naprosto klíčová a nejdůležitější věc na jakémkoli telefonu! Mívám občas období, kdy mi všechno padá z rukou a kdybych neměl všechny dosavadní telefony uvázané na poutko, jejich spotřeba by značně vzrostla a zahýbala s mým rozpočtem. Nakonec jsem to vyřešil poměrně jednoduše, řešení tohoto problému se nabízelo s příslušenstvím (viz. níže)
Klávesnice na obrazovce – Je to asi jen věc zvyku. Na 10″ tabletu to je v pohodě, ale na 4″ pádlu je psaní na qwerty klávesnici problém i při svislém natočení. Ještě jsem nepřišel na to, jak na obrazovku dostat klasickou numerickou klávesnici se sadou písmenek pro každou číslici (jestli vůbec jde)
Výdrž baterie – Ačkoli se kapacita 2000mAh může zdát jako dostačující, telefon mi vydrží pouze jeden den. Zatím jsem sice stále ve fázi formátování baterie (tzn. několik prvních nabíjecích cyklů maximální vybití a nabití). Je to také způsobeno tím, že mám telefon krátce a neustále si s ním hraju. Přesto pár sms, cca hodina telefonování, datové přenosy a občas spuštěná GPS znamenají necelých 13hodin provozu.
Nekompletní lokalizace – Byl jsem podle recenzí připraven na to, že většina menu a nabídek je v češtině, avšak občas se najdou anglické texty a v případě výpisů hovorů se pod neznámými čísly objevují čínské klikyháky. To by ani tolik nevadilo, ale že výběr v nastavení datových přenosů bude metodou ententýky (viz. obrázek), dojem trochu kazí.
Podivný telefonát – Stalo se mi jednou u jednoho příchozího hovoru, že telefon normálně zvonil, ale na obrazovce se vůbec neukázalo, kdo volá (byla to kamarádka, která ale nemá skryté číslo), pouze kruh s možnostmi přijmout, odmítnout nebo poslat rychlou sms o nedostupnosti, nic dalšího. Je to trochu zvláštní, ale vícekrát se mi to nestalo…
Tento poslední a předposlední bod je práce FW, což je věc, která se dá napravit, takže to nebude snad tak bolestivý nedostatek…

Co se mi líbí.



Dual SIM – Ten hlavní důvod ke koupi. Správa a organizace dvou telefonních čísel v jednom telefonu je snadná a přehledná. Jednoduše si nastavíte co která simkarta může a nesmí, případně nechá na výběr před provedením činnosti. Momentálně mám vyplácanou FUP na hlavní simkartě, takže jsem do druhého slotu vrazil simku mobilního internetu, ze které se sice nedá telefonovat, ale má výrazně vyšší FUP. Nastavení je tedy v tomto případě jednoduché: Hovory a sms na hlavní simce, datové přenosy obstarává MBB simkarta :)
Fotoaparát – Prozatím jsem toho příliš nenafotil, ale potěšila HW spoušť foťáku a možnost zoomování během nahrávání videa(!). To, že foťák nemá přisvětlovací diodu není nic tragického. Stejně obyčejná suprasvítivá LEDka ve tmě scéně nepřidá absolutně na ničem a funkci lampičky jsem za posledních 5 let využil asi dvakrát…
Rádio i bez sluchátek – Pravděpodobně nikdy nevyužiji, ale velmi mě potěšilo, že držím v ruce telefon, který dokáže přehrávat rádiové stanice tak jak je. Tedy pro běh rádia nevyžaduje zapojená sluchátka, která plní funkci antény.
Rychlost – Rychlý procesor, svižný systém, na nic se nečeká, nic se nezasekává ani nepadá, odezvy na dotyk jsou plynulé a takřka okamžité. To jsou prostě věci, které používání telefonu zpříjemňují a oblíbíte si je víc a víc. Druhé jádro duálního procesoru je výkonná grafika, která si údajně poradí i s náročnými 3D hrami (zatím nemám vyzkoušeno)
Příslušenství – Zpracování telefonu působí dobrým a precizním dojmem. Všechno má ale svoji životnost a proto dodavatel k telefonu přibalil i plastikové pouzdro, které dostatečně ochrání telefon před poškozením nebo rozbitím. Do pouzdra jsem si udělal dírku a rázem mám očko na klíčenku. Když chci mít telefon bez houpajícího se provázku, jednoduše telefon z pouzdra vyndám, jak jednoduché a přitom praktické. Displej také nebude zrovna Gorilla Glass, ale nijak se neprohýbá a ani nevypadá lacině, přesto byla v krabičce i ochranná fólie, která životnost telefonu dále prodlužuje.

Hromada aplikací a služeb v Marketu dělají z chytrého telefonu velmi užitečného pomocníka a nástroj pro mnohoúčelové využití. Například jsem míval vždy problém si rozpomenout, kdy jsem kde byl naposled kvůli práci nebo povinostem a kdy se tam mám vrátit. Díky chytrému telefonu jsem si konečně zřídil foursquare a mám po problému. Dalších takových užitečností bude přibývat.
Primární funkce mobilního telefonu nijak nevybočují ze standardu. Telefonování (jak příchozí, tak i odchozí) se zdá v pořádku, doručenky od poslaných sms jsou příliš jednoduché, ale to se snad na Androidu dá nějak doladit a všechno ostatní donastavovat a přizpůsobit. Chce to jen čas se tím vším prokousat :)

Telefon je sice obrovské „pádlo“, které jsem zavrhoval, ale snad si na to zvyknu. V porovnáním s jeho předchůdcem je rozdíl markantní. Nyní působí můj starý Samsung hrozně titěrně, ačkoli má pro mě ideální rozměry, ale pomalu začínám přicházet na to, že větší je lepší (ale nic se nemá přehánět).
Tím bych první poznatky s novým telefonem asi zakončil. Až si ohmatám a pořádně vyzkouším všechny jeho funkce, tak napíšu další informace v příštím článku.

16 komentářů na “Dual sim Lenovo A789 v kapse”

  1. Dobrý den, telefon je zajímavý a rád bych se dozvěděl jak se telefon hlásí při probíhajícím hovoru volajícímu na druhou SIMku? Potřebuji jako druhou SIM pracovní a nerad bych kdyby se mi při soukromých hovorech pracovní SIM tvářila jako vypnutý telefon nebo dokonce ani nenahlásila neuskutečněný zmeškaný hovor.
    Můžete to prosím ověřit, nikde na webu jsem nenašel odpověď.
    děkuji

  2. Zdravím,
    jsem taky čerstvým majitelem tohoto kousku. Roky jsem čekal, až bude na trhu slušnej dual-sim a nabídka v ČR mě taky ničím neoslovila. Takže když jsem na zahraničním fóru objevil zkušenosti ostatních s tímhle telefonem, neváhal jsem.
    Z Vaší recence a z odstavce „Co se mi nelíbí“, bych ponechal jen tu část o nekompletní lokalizaci. I když musím říct, že jsem čekal, že budu mít prostředí čistě anglické. Takže i přes ty neduhy s lokalizací jsem spokojenej a konečně nemusím s sebou tahat dvě tatranky.
    Takže za mne zatím jen pozitiva. Co taky ale čekat od člověka, který doposud pouzíval jen mobily klasické konstrukce.
    Jinak cena v číně včetně dopravy DHL s pojištěním byla $249 (odemčen, rooted, 16GB karta, silikonové pouzdro, folie) + DPH v česku

  3. Dobrý den,
    Vlastním také lenovo A789,ale mám problém s playgooglem.V telefonu nebyl,tak jsem jej stahnul,ale neotevřu jej,jako kdyby byl blokovaný,takže nemohu využívat playgoglu.To platí i u gmailu,také není předinstalovaný.V telefonu je pouze původní lenovostore.Prosím o radu.Je zapotřebí telefon rootnout?Děkuji za každou radu.

  4. Ahoj všem.

    A789 mám 2 týdny. Zatím mi vydrží 2 dny při častém volání. Data a GPS mám vypnuty. Zapínám jen když potřebuji. Nedostupnost na druhé SIM při hovoru na první mám vyřešeno vzájemným přesměrováním u operátora. tzn. že jsem si nechal nastavit, že když jsem na dané SIM nedostupný hovory se mi přesměrují na tu aktivní. Do aktivního hovoru mi pak vstoupí i ten z druhé SIM. Jen jsem musel doladit nastavení u T-Mobile. Tam mi to nefungovalo, neměl jsem aktivní druhý hovor na lince. Rozjelo se to po odeslání kódu *43#. Mám O2 a T-Mobile. Zajímavé info o očištění ROMky od čínštiny je na „http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1874403&highlight=lenovo+a789“. Používám verzi V2.1. S češtinou to nebude tak jednoduché. Určitě se dá sehnat v nějakém multi balíčku na netu, je nedokonalá, kombinovaná s čínštinou :-). Tak raději používám angličtinu.

  5. Zdravím všechny.
    Lenovo A789 jsem si pořídil od Here-shopu zcela nový. Nemám vůbec počítač a proto jsem si pořídil tento mobil, by mojí absenci počítače částečně zastoupil. Ale ouha! Dodaný přístroj je použitelný JEN jako telefon. Vůbec nic neumí a jsou v něm nějaké poločínské v Evropě nepoužitelné aplikace. Nemá v sobě ani správce souborů! A jiné a jiné… Nelze ani zjistit, jestli mu funguje ten fotoaparát vzadu nebo jestli je to jen maketa pro blbé lidi. 8 let stará Hloupá Nokia, ze které teď píšu, toho umí o hodně víc. Přístroj jsem vrátil v zákonné lhůtě kvůli srágorovskému softvéru a nastavení od dodavatele.

    1. Zdravím. Mám také Lenovo A789 od Here-Shop. Nevím s jakou verzí jste A789 obdržel, ale ta moje má 2 aplikace pro správu souborů – root explorer a jednodušší prohlížeč souborů. V základu je několik aplikací s anglickým menu, ale většina v českém menu. Čínské znaky jsem našel akorát u názvu vyzváněcích melodií. Fotoaparát mně na zadní straně také nefungoval. K dispozici je teď na stránkách eshopu nová aktualizace, která problém s fotoaparátem řeší. Také opravuje hlasové vyhledávání a sdílení datového připojení.

  6. Zdravim.
    Dnes dosla A789-ka aj mne (od etotalk, s ich „vlastnou“ ROMkou) a podla vsetkeho tento telefon nepodporuje kompas :-( Je to tak aj u ostatnych ROMiek (od vyrobcu ci inych tretich stran), alebo sa jedna o chybu len u tejto ROM?

  7. Zdravím.
    Kluci kdo jste to kupovali od Here-Shopu, jak jste s tímto obchodem spokojení? Chci si koupit tento mobil a asi to vypada tady u nás pouze na Here-shop. Dále jak si radí mobil se dvěmi simkami, internetem a jak jde focení a GPS, případně wifi. Nečekám zázraky, ale jen funkčnost vzhledem k výbavě a aby jelo slušně i GPS.
    Děkuji

    1. Koupil sem lenovo A789 rovnou na Etotalk v Singapore a zatím spokojenost vše funkční i foťáky, pan Here-Shop je normální běžnej podvodníček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..