Přeskočit na obsah

Kterak jsem si smazal zálohu

Zatímco většina sněhomilných tvorů tento víkend onanovala nad první letošní sněhovou nadílkou, mě trápila již týden nainstalovaná poslední verze Ubuntu. Předchozí stabilní a krásně funkční verze 8.04 splňovala všechny mé požadavky od operačního systému, unáhlení v podobě instalace verze 8.10 mi přineslo nejednu nepříjemnou chvilku.

Sice několik uživatelů na internetu varovalo před touto verzí, já naivně přesvědčen o tom, že když ta předchozí je dobrá, tak ta novější musí být ještě lepší, jsem upgradoval Ubuntu na verzi 8.10 Intrepid Ibex. Samozřejmě, že jsem si nevytvořil zálohu a prostě bezhlavě upgradoval.
Instalace proběhla v pořádku a vše se zdálo jako funkční.

Zdání ale klame.

První co mě zarazilo byla regulace jasu displeje. Po každém startu systému se jas sám nastavil na maximální hodnotu. To kroutítko na panelu sice regulovalo podsvícení, ale po nastavení se přeškrtlo červenou značkou zákazu… Hned vedle regulace hlasitosti, hlasitost sice regulovala, ale jenom tak, jak jsem nastavil myší. Pokud jsem chtěl regulovat hlasitost tlačítky na bezdrátové klávesnici, nemělo to žádný efekt, ikdyž se dole ukazovala ikonka repráčku a zobrazovala úroveň signálu v závislosti na stisknutých tlačítkách +/- nebo mute signalizující přeškrtnutý reproduktor, hlasitost byla porád stejná.

Když už jsme u té bezdrátové klávesnice. Náhodné přepínání caps locku a každé další napsané slovo začínající velkým písmenem může vypadat jako dobrý žertík, ale při psaní delšího textu to dost obtěžuje.

Taktéž videa na youtube bez zvuku nejsou už vůbec zábavná. Nevim už ani pořádně jak, ale tohle se mi podařilo vyřešit a nakonec jsem si mohl vychutnat klipy se zvukem. Ovšem do té doby, než jsem druhý den zapnul počítač znova a problém se opakoval…

Původně jsem měl disk logicky rozdělený na 4 oddíly, protože ze začátku jsem si vyčlenil, že tenhle disk bude pro windows/linux, tenhle na seznam desek, tenhle na hry, další na data atd… Po těch necelých desíti měsících se všechny disky zaplnily bordelem a jelikož mi na nich docházelo místo, musel jsem složitě některá data přesouvat z jednoho disku na druhý. Systém Windows XP již taky vykazoval jistou známku „opotřebení“ a prostě jsem se v neděli rozhodnul k ráznému kroku.

Jistě, vždy je možnost všechno pročistit, doladit a upravit, jenomže když jsem si tak porovnával co by asi zabralo víc času, bylo smazání všech oddílů, formátování a nainstavování fungl nového systému jasnou volbou ;)

Ty nejdůležitější data mám vždy zazálohované na externím disku, flash disku nebo vypálené na DVD. Takže jsem jen zběžně porovnal aktuálnost a úplnost dat na záložních médiích, v rychlosti uložil několik potulujících se souborů a složek, exportoval záložky z firefoxu, stáhnul nejnovější verze programů a utilit, které budu používat a rozloučil se s vrzajícími systémy win xp a ubuntu 8.10.

Kdybych neměl předobjednané GTA IV, tak bych windows vpodstatě vůbec nemusel instalovat, ale takhle bylo instalační cd v mechanice jako první.

Během půlhodinky jsem měl disk rozdělen tentokrát jenom na 2 oddíly (disk C: pro windows, disk D: pro bordel), nainstalované windows xp a v ruce cd s vypálenou kolekcí všech potřebných ovladačů. Místo prohazování několika různých cdček s drivery mám ke každému počítači jedno servisní cd, kde jsou všechny potřebné ovladače pro konkrétní stroj. Ačkoli můj notebook údajně pracuje pouze s Windows Vista a ovladače pro win XP nejsou podporovány, sehnal jsem ovladače ke každé komponentě a během chvilky bylo všechno zprovozněno.

Až na zvuk. Ovladač se nainstaloval, jenže instalace neproběhla úspěšně a tak jsem měl ve správci u ikonky reproduktoru žlutý vykřičník. Ovladač nelze odebrat, vyskočí hláška, že je zřejmě používán při staru systému. Klikání na tlačítko Aktualizovat ovladač nemá žádný efekt, Informace o ovladači křičí, že ovladač není nainstalován, zařízení lze jenom zakázat… WTF?

Říkám si, že se na to podívám později, teď jdu instalovat firewall, abych mohl konečně spustit síť a windows si stáhly aktualizace. Instaluji Total commander, Firefox, qip, Spybot, Ad-Aware, Nero… zvuk stále nejde, ale nějak mě to zatím netrápí a spoléhám se na své schopnosti, že jsem si vždy se vším sám poradil…

Je čas nainstalovat Ubuntu 8.04. Restartuji notebook a startuji z instalačního live CD Ubuntu. Rozdělení disku, nastavení češtiny a už to jede :) Trvalo to zhruba stejnou dobu jako instalace windows a poté jsem měl před sebou plně funkční operační systém, kde fungoval zvuk i všechno ostatní. Bylo potřeba akorát stáhnout z internetu nesvobodné ovladače pro grafickou kartu a přibližně 200MB balík aktualizací. Tohle všechno si vyžádalo jenom několik kliknutí myší a chvilku čekání…

Za pár okamžiků byl linux v kupě a já se pustil do nastavování Compiz Fusion. Vše je krásně podle mých představ, ale už je celkem pozdě, takže vypínám notebook s tím, že pokračování zítra.

Druhý den se snažím zprovoznit zvuk ve windows. Nic nepomohlo, ani nouzový režim, ani (neúspěšná) úprava registrů ani různé utilitky. Nakonec si říkám, že s tím vším ještě nejsem tak daleko a že jsem zřejmě při instalaci ovladače pro zvukovku něco zanedbal a tak to zkusím znova.

Tak tedy opět mazání oddílů, formátování a nová instalace windows. Po nainstalování hned první věc, kterou chci mít z krku je ten zvuk. Takže strkám do mechaniky servisní cd se všemi ovladači a soustředím se na instalaci zvukovky. Žlutý otazníček, aktualizovat ovladač, vybrat z cd, instalace probíhá, zdá se to vpohodě, jenže na konci vyskočí hláška, že instalace nebyla úspěšná.

Zařízení je v systému pod Ovladače zvuku, videa a her opět je u něj vykřičník a opět lze pouze zakázat.

Začínám vidět rudě

Co to kurva je? Před půl rokem to šlo a teď ne?

To si vezmu už k ruce internet na starším počítači a zagoogluju. Řešení nacházím na tomto blogu a to se zdá jako řešení mého problému. Drobný problém se stažením KB835221, ale asi na dvacátý pokus se mi to podařilo stáhnout. Pro jistotu stáhnu i několik nejnovějších verzí ovladačů, znova odstraňuji oddíly, znova formátuju a znova instaluju windows.

Mezitím co čekám, až to všechno bude hotové, koukám se po svém starém prohlížeči a napadlo mě, že bych si mohl přidat všechny uložené záložky z notebooku i sem.

Byla to fatální chyba! Jak už jsem byl mírně otupělý z toho věčného neúspěšného instalování, místo Import jsem zvolil Export, najedu si na soubor zálohy a ani mi nepřišlo divné, když se mě to ptalo na přepsání. Prostě jsem to odkliknul a očekával, že bude tenhle firefox vypadat jako ten z notebooku.
Nic. Ihned jsem si uvědomil svoji chybu. Aktuální záložky z firefoxu jsem si přepsal minimálně rok starými !

No výborně. Můžu si pogratulovat. Naštěští všechny RSS zdroje mám ještě uložené u velkého bratra v Google Reader, ale zazáložkované weby, stránky eshopů s konkrétními produkty a necelých 300 odkazů na desky na discogs jsou prostě pryč… Stejně se Firefox s několika stovkama záložek spouštěl neuvěřitelně dlouho, takže mám možnost začít zase od začátku…

Alespoň že ten zvuk se mi podařilo nainstalovat podle výše uvedeného návodu, takže se mi trochu ulevilo, že už to zase všechno funguje jak má… Ale ty záložky… ach jo jsem blbec…

1 komentář na “Kterak jsem si smazal zálohu”

  1. To je zvláštní… Mě přechod z 8.04 na 8.10 šel úplně v pohodě, a to jak na notesu (Acer Extensa), tak i na poněkud starším dektopu.
    A k těm ovladačům na zvuk – to víš, Windows…
    A ještě záložky – ruku na srdce, kolikrát denně na nějakou z nich klikneš? Osobně si taky záložkuju nějaký stránky, ale pak se mi na ně stejně jenom práší… Takže záložky bych asi neřešil ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..