Přeskočit na obsah

Jak si zkurvit Firefox

Uběhlo již několik zim (přesně 13), co tu vyšel článeček s názvem Jak si zkurvit Mozillu.V té době málo známé informace o pokročilém tuningu oblíbeného prohlížeče Firefox. No a dnes se podíváme na některé konkrétní příkazy, protože ani po tak dlouhé době vetšina uživatelů o této funkcionalitě nemá ani ponětí.

Jak vypnout obtěžující Web Push oznámení

Existuje mnoho stránek, které se vás nejčastěji budou dotazovat na vaši polohu, zasílání upozornění, vytvoření ikony na ploše a podobných nesmyslů, o které určitě nemáte zájem. Pokud někdo někdy dal povolení těmto nevyžádaným vyskakovacím dialogům, bylo to vždy pouze omylem. Neexistuje uživatel, který by dobrovolně odsouhlasil některý z požadavků, kterými mnohé weby obtěžují.

No a pokud vám prohlížeč tyto oznámení nezobrazí, nemůžete se ukliknout a omylem povolit něco, o co nikdo nemá zájem. Jak na to?

Do adresního řádku zadáme dobře známý příkaz:

about:config

Zobrazí se upozornění, kde klikneme na tlačítko Beru na vědomí a chci pokračovat.

Na následující stránce vypíšeme nahoře do vyhledávacího políčka příkaz „webnotif„.

Ve vyfiltrovaných výsledcích najdeme řádek dom.webnotifications.enabled a prostým dvojitým poklepáním změníme hodnotu z true na false.

Pokud máte ve Firefoxu více účtů, musíte tuto proceduru opakovat pro každý účet zvlášť.

Adresní řádek by si neměl nic pamatovat…

Tuhle situaci jistě zažil každý uživatel prohlížeče, když chtěl někomu přes rameno ukázat něco na internetu a při zadávání prvních písmen URL adresy mu adresní řádek našeptával stránky navštívené v minulosti. Se 100% jistotou bude ten prokletý adresní řádek našeptávat zrovna takový obsah, který by nikdo cizí nemusel vidět.

Do adresního řádku zadáme:

about:config

Zobrazí se upozornění, kde klikneme na tlačítko Beru na vědomí a chci pokračovat.

Na následující stránce vypíšeme nahoře do vyhledávacího políčka příkaz „maxrich„.

Ve vyfiltrovaných výsledcích najdeme řádek browser.urlbar.maxRichResults a dvojitým poklepáním otevřeme editaci hodnoty, kterou změníme na 0.

A opět: Pokud máte ve Firefoxu více účtů, musíte tuto proceduru opakovat pro každý účet zvlášť.

Nastavte si cache do paměti RAM

Pokud máte ve svém počítači SSD disk a bojíte se o jeho opotřebení neustálým ukládáním cache prohlížeče na disk, můžete si v případě dostatečné velké operační paměti nastavit odkládací prostor do RAM, čímž si také surfování internetem výrazně zrychlíte:

Do adresního řádku zadáme:

about:config

Zobrazí se upozornění, kde klikneme na tlačítko Beru na vědomí a chci pokračovat.

Na následující stránce do vyhledávacího políčka vykopírujeme příkaz „browser.cache.disk.enable„. Dvojitým poklepáním změníte hodnotu na false.

Následně určíte, kolik RAM vyčleníte pro mezipamět. Do vyhledávacího řádku vykopírujte browser.cache.memory.capacity

Hodnotu tam pravděpodobně budete mít -1, což značí využití celé dostupné RAM.

Nastavte tedy hodnotu na 524288 (KB, což se rovná maximálně 512 MB). To obvykle stačí pro běžné používání s běžnou hodnotou RAM. Pokud ale máte RAM nazbyt, můžete zkusit hodnotu 1048576, což se rovná maximálně 1 GB.

Zavřete a znovu otebvřete Firefox a své nastavení zkontrolujte v adresním rádku příkazem:

about:cache

Mimochodem: uvidíte zde zmínku o „appcache“, která může být na disku stále přítomna, ale nemělo by být nutné přesouvat tuto (mnohem méně často používanou) mezipaměť do RAM.

Nic jiného v módu about:config neměnte! Pokud nevíte, co děláte, můžete si svůj Firefox doslova zkurvit, jak uvádí název tohoto článku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..