Přeskočit na obsah

Bitcoin nemá žádnou hodnotu

Jedna stará pravda říká, že čím více toho o bitcoinu víte, tím více ho dokupujete.

Je to skutečně tak. Po staletí lidé žili v nevědomosti. Největší podvod v historii lidstva je tu natolik zaběhnutý a zakolejený, že mnoha lidem ani nepřijde divné, že je stát prostřednictvím své špatné monetární politiky okrádá a zotročuje. Lidé nikdy v historii neměli ani jinou možnost, nic jiného nikdy nemohli poznat, nikdy je ani nenapadlo, že by mohla existovat spravedlivá a svobodná alternativa.

Až přišel rok 2009 a Satoshi Nakamoto představil revoluční vynález, který se dá srovnávat s vynálezem knihtisku nebo spalovacího motoru. Satoshi ale nevynalezl nic nového. Prostě dokázal dokonale poskládat do sebe elementy z kryptografie, matematiky i ekonomie, které lidstvo vynalezlo už mnoho let zpátky. V digitálním světě vzniklo něco, co nelze zkopírovat, co už spolehlivě funguje 13 let a stejně jako knihtisk nebo spalovací motor posune lidské pokolení ohromným skokem kupředu. Proč? Protože pomůže ke zlepšení finanční gramotnosti populace.

Někteří to pochopili hned, někteří si k tomu našli cestu náhodou, někteří se k tomu dostali klasickou chamtivostí (kupovali si něco v bullmarketu, jenom proto, že to roste) a jsou mezi námi tací, kteří jsou stále ještě v první fázi. Stále bitcoinu příliš nerozumí, nikdy to ani nezkusili, ale přesto vědí, že je to špatné a nemůže mít žádnou hodnotu, k ničemu to není a jenom to pálí elektřinu. Musí to být pravda, Růžena z prasečáku to psala do diskuze na Novinkách, tam se na tyhle podivnosti plive běžně, takže to tak je. Nepotřebuji fakta ani argumenty, prostě vím, že je to špatné, tečka.

Bitcoin nikdo nepotřebuje

Mají ale pravdu? Ten, kdo si alespoň jednou zkusil nějakou bitcoinovou transakci, zainvestioval třeba i jenom tisíc korun do něčeho o čem nevěděl nic, neznal odpovědi na tři zásadní otázky a ono to najednou začalo padat, zasel semínko pochybnosti, ale také se začal vzdělávat a zjišťovat, co že si to vlastně koupil. A pak dříve nebo později odhalí, že kryptoměny jsou obor, ve kterém se může vzdělávat neustále a až se dostane do třetí fáze, kdy zjistí, proč vlastně vzniknul bitcoin a proč ho potřebujeme, už bude vědět, jak zkažený a špatný je svět a ti, co ho řídí. Informace jsou ten nejcenější nástroj! Do fáze 3 se postupně dostane každý zodpovědný člověk. Někomu to půjde snadno, někdo už tam je, a někdo si pro svou třetí fázi bude muset vytrpět a zkusit hodně, bude muset nejprve přijít úplně o všechno, aby procitl. Ale chybami se člověk učí. Nebude to tak dlouho trvat, kdy každý člověk bude za svou největší a nejdražší životní chybu považovat okamžik, kdy nad bitcoinem mávl rukou nebo ho označil za podvod. A pak si bude říkat: „Proč jsem s BTC nezačal dřív?

Vraťme se ale zpátky k těm neprobuzeným, kteří tvrdí, že bitcoin nemá žádnou hodnotu. Hodnota je relativní, stejně jako čas. Každý ji může vnímat jinak. Bitcoin totiž nepotřebujete do té doby, než ho potřebujete.

Pokud jim způsobujete starosti se základními potřebami, zapomenou na svobodu, o kterou přišli.
  • Pro někoho, kdo se tu má zatím ještě dobře, bitcoin nemusí mít žádnou hodnotu. Pro obyvatele Argentiny, Venezuely, Filipín a řady dalších států ale může znamenat, že si místní rodiny mohou dovolit teplé jídlo každý den, místo toho, že by si ho mohli dovolit jednou měsíčně, kdyby se spoléhali na nefungující místní měnu…
  • Pro obce v Moravskoslezkém kraji může mít bitcoin hodnotu půl miliardy. Když jim na začátku války Sberbank oznámila „Takže končíme. Pokud jste u nás měli nějaké peníze, je to váš problém, náš ne.“ Not your keys, not your coins – hejtmani a starostové už moc dobře vědí, co tato legendární věta znamená a zanedlouho to budou vědět i občané dotčených krajů, které nebudou mít na opravu nebo údržbu silnic, provoz nemocnic nebo školek…
  • Pro jednoho mého známého má bitcoin hodnotu života jeho ani ne desetilété dcery, která potřebovala velmi nákladnou operaci a on by nikdy nebyl schopen naspořit požadovanou sumu v inflační měně. Naštěstí pochopil význam bitcoinu již při jeho začátku a dnes i v probíhajícím bearmarketu díky tomu dokázal ufinancovat drahý a složitý lékařský zákrok, aniž by se musel zadlužovat v bance nebo dělat jiné nedůstojné věci. Investoval totiž krátce po narození dcerky jen pár korun. Jeho dcera dnes žije díky bitcoinu, ačkoli to mělo být původně na její bydlení nebo auto. I po operaci si prý ze zbývající investice může dovolit ještě to auto :) Samozřejmě peněženku má pod kontrolou ještě otec a klíč (nebo jednoduchá transakce) bude velmi štědrý dárek k osumnáctinám. A protože do té doby proběhnou ještě dva halvingy, je velmi pravděpodobné, že ta dnešní zbývající hodnota automobilu na té bitcoinové peněžence, bude v onen slavný den hodnotnější o to původní bydlení a několik dalších aut. Ostatně může to rozložit do více termínů, dcera slaví narozeniny dvakrát v roce :) Zkuste před tímto otcem argumetovat tím, že bitcoin nemá žádnou hodnotu, budou to vaše poslední slova před smrtí…

Bitcoin vznikl kvůli jednomu jedinému důvodu: Napravit škody, které tu po staletí napáchal smrdutý podvodný systém papírových peněz.

Je to souboj dobra proti zlu. První svobodné decentralizované a poctivé peníze kryté matematikou, výpočetním výkonem a nezfalšovatelnou pravdou versus centrálně řízený nástroj krytý dluhem, lží a korupcí sloužící ke zotročování a udržování obyvatelstva v dluzích, nevědomosti a chudobě.

To, jakou stranu hájíte a preferujete, o vás vypovídá vše. Pokud pro vás svoboda a spravedlnost nemá žádnou hodnotu a plivete na něco, čemu nerozumíte, jste ztraceni a jste jen užiteční idioti celé podvodné mašinérie!

Proč někteří plivají na kryptoměny? Přirozený lidský strach z neznámého. Je to něco, co neznám, proto to pro mě může být nebezpečné. Tyto lidé jen dokazují, že se potřebují dovzdělat. Fiat znají, denně ho používají, ale nerozumí mu, proto se ho nebojí. Bitcoin neznají, mohou s ním běžně nahradit fiat, ale nerozumí mu, proto se ho bojí.

Tradiční zastaralý a podvodný finanční systém je jeden velký bordel a otroctví. Bitcoin je pořádek a svoboda. Čím dříve si tohle všichni lidé uvědomí, tím dříve bude svět lepším místem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..