Přeskočit na obsah

Ubuntu 8.04

Za všechno může tento článek (a hlavně to video dole na další stránce) na který mě kdysi dávno upozornil jeden můj kamarád.
Proč to tedy nezkusit? Instalace proběhla na můj starší počítač celkem rychle a snadno. Tehdy ještě verze 7.10 neuměla (resp. já jsem neuměl zprovoznit) několik komponent jako grafická karta, Sound Baster Audigy 2 a TV tuner Pinnacle. Proto se tomuto operačnímu systému nedostávalo z mé strany takové pozornosti a hlavní slovo měly stále Windows XP.
Naštěstí s novým notebookem přišel zvrat a jediný větší problém snad představovala má neznalost. Pak přišel upgrade na Ubuntu 8.04 a nyní můžu potvrdit, že mi na notebooku funguje většina používaných komponent a drtivá většina fungovala hned po instalaci! Dokonce mnoho příslušenství jako bezdrátová klávesnice a myš, tiskárna, integrovaná čtečka karet fungují bez problémů od samého začátku. jediná věc, která zřejmě není funkční (ani ve windows- to při spuštění spadne explorer) je webkamera. Ale vůbec mě to netrápí, protože ji mám už hned od počátku přelepenou neprůhlednou samolepkou :) Jo a taky je problém se zprovozněním výstupu na druhý monitor. Postupně procházím diskuzní fóra, zkouším nalezená řešení a tak trochu se do toho všeho pomalu dostávám :)

Linux se mi zamlová čím dál tim víc :) Kdyby nedávno nevyšla nová mapa do Crysis, tak vpodstatě nemám vůbec důvod dál používat Windows.

Nedokážu si už skoro ani představit, že bych někdy ještě musel čekat dlouhé desítky minut na instalaci Windows, zadávat sériové číslo, aktivovat, přehrabovat se spoustou cdček a doinstalovávat spousty ovladačů a pracně shánět ostatní programy a upravovat si některé registry. Instalovat firewall a antivir a obávat se pádu systému. Po čase bych zjistil, že ještě potřebuju tuhletu a támhletu aplikaci, kodeky, knihovny, obtěžující aktualizace sytému atd.
Poslední dny si sice Ubuntu stahuje z repo stále nové a nové aktualizace, ovšem není to nic obtěžujícího nebo v práci omezujícího jako v případě aktualizací u Windows.

A co Compiz Fusion? Jedním slovem Fantastické! Sice zabralo trochu času, než se mi podařilo nastavit všechno podle mých představ, ale výsledek stojí za to a funguje naprosto bez problémů a hlavně žádné zatížení procesoru.

Samozřejmě že se nějaký trabl občas vyskytne, ale jenom z toho důvodu, že s Linuxem teprve začínám a věřím, že po čase budu výjimečné zádrhely řešit levou zadní.

Existují nějaké nedostatky? Napadá mě jediný: U všech svých webovek mám nastavenou znakovou sadu Windows-1250, takže budu muset přenastavit na iso.

Nezbývá než se proklínat, proč jsem na rychlejší a stabilnější Linux nepřešel již dříve a dlouhou dobu jsem se babral s Windows…

1 komentář na “Ubuntu 8.04”

  1. Pingback: PolyPink » Blog Archive » Transition from WinXP to Ubuntu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..