Přeskočit na obsah

Mravenci v bytě – jak se jich zbavit?

Nastává období, kdy se vše živé probouzí ze zimního spánku a hledá úkryt a potravu. To by nebylo nic špatného a kdejaký přírodovědec nebo ochránce přírody vám potvrdí, že je to naprosto přirozené.
Pokud ale ten úkryt a potravu hledají právě ve vašem bytě, máte problém. Nejčastějším nevítaným hostem ve většině domů a bytů jsou mravenci a jejich přítomnost dohání většinu lidí k šílenství.

Nabízí se otázka jak se zbavit mravenců? Většina lidí sáhne po chemii, která se zdá jako nejjednodušší řešení, ovšem nemusí vždy pomáhat (a většinou nepomáhá vůbec). Nevim jak u vás, ale u nás je Biolit falešnou vírou, která sice několik mravenců zahubí, ale tisíce dalších jich vesele pochoduje dál jako by se nic nestalo. Mravenčí kolonie čítají tisíce členů a nemusí se to zdát, jsou velmi chytří, protože jejich nejsilnější zbraní je organizovanost a spolupráce

Minulý rok mi v pokoji po notebooku lezli mravenci. Antivir nepomohl :)

Trochu jsem se obával o svůj hardware, protože takový mravenec se může dostat do průduchů, pod klávesy… Prostě tělíčka mrtvých mravenců mohou představovat potenciální závadu. Stejně tak i živý hmyz, který za sebou zanechává feromonovou stopu o jejíchž působení na hardware jsem nenašel dostatek uspokojivých informací.
Maminka mi dala tip nastrouhat jim obyčejnou křídu, že to mravenci nemají rádi a jakmile to objeví jeden mravenec, celá kolonie se odstěhuje (k sousedům). Je zajímavé, jak se ostatní mravenci dozvědí o přítomnosti křídy, protože když jsem mravence hodil do víčka s křídou, nemohl se vydrápat přes okraj, protože si nožičkama podhraboval nastrouhanou křídu. Některý se zřejmě ven dostal a informoval ostatní a do několika dní zmizeli nadobro.
Prý pomáhají také aromatické látky jako skořice, jalovec, majoránka či hřebíček. To ale nemám vyzkoušené, protože mám už od loňského jara ve víčku od majolky nastrouhanou křídu a letos jsem neviděl ještě ani jednoho mravence ;)



6 komentářů na “Mravenci v bytě – jak se jich zbavit?”

  1. zdravím-problém s mravenci jak okřídlenými tak i pěšími mám taky a nepomohla mi ani skořice či hřebíček.Ty potvory jak zjistili,že jsem jim vysypala jejich cestičky-hupli na zdi a futra a svoji promenádu provozují v noci zase.jen změnili polohu cestiček.co s nima???koupila jsem i RAID komůrky a nic-vyhnou se jim obloukem mrchy chytrý.

  2. zajímavý nápad, my jsem vyzkoušeli sůl nasypat přímo do otvoru, kde lezou mravenci museli jsme to několikrát opakovat pak se aspoň omezili, ještě zkusíme křídu :-)

  3. Bezva tip. Díky. Už mame víčko s nastrouhanou křídou a pčidali jsme tam i mletou skořici, pro větší učinek. Snad to zabere:-D

  4. Dobrý den, se skudci jsem bojovali jako x dalsich rodin take. Dokonce nekolik mesicu. Zkusila jsem varici vodu, biolit, postriky, zazvor, ruzne rady, co jsem nasla na internetu no a stejne se mi NIKDY nepodarilo vyhubit populaci uplne nadobro. To se mi podarilo az kdyz jsem si na to zavolala odborníky. Myslím, že pokud chcete i Vy zažit klid, je to nejlepsi varianta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..