Přeskočit na obsah

Panasonic SDR-S26

Panasonic SDR-S26 je taková klasická kamerka střední až nižší třídy, ale přesto je v něčem výjimečná. Má optiku s ohniskovým rozsahem 1,5 až 105mm, což znamená, že dokáže až 70x přiblížovat. Právě kvůli 70ti násobnému optickému zoomu a nejlepší výbavě ve své kategorii stojí za to. Digitálně lze zoomovat až 3500x, jenže to se pochopitelně projeví v kvalitě obrazu. Ještě snesitelné je celkové 100X přiblížení, vyšší hodnoty snad ani nemá cenu používat, protože se tím jen roztahují pixely a násobí se třes, před kterým vás nezachrání ani profesionální stativ.Panasonic SDR S26 ultrazoom

V základní výbavě to je klasika. Záznam na SD kartu, výstup na televizi a USB. Pak tu jsou tlačítka pro okamžité publikování na internetu (zatím jsem neměl potřebu to zkoušet), koš, optická stabilizace a spuštění automatického režimu. Z vlastních zkušeností doporučuji nepřepínat na manuál, protože pak si s tím musíte dlouho hrát, čímž se rychle vybíjí baterie a navíc na 2.7 “ displeji stejně nic přesně nenastavíte. Jedná se o takový plastový výrobek, panty a ovládací joystick u displeje nepůsobí robustním dojmem, ale zatím všechno funguje jak má, takže uvidíme po čase

Panasonic SDR-S26 umí dle prospektů nahrávat v DVD kvalitě. Dalo by se říct, že v ideálních světelných podmínkách a s trochou úsilí obstojný DVD PAL se z toho dá vyždímat. Nenahrává v HD kvalitě, nemá žádné pokročilé funkce a při šetrné manipulaci baterie vydrží přibližně hodinu. Nemá port pro dálkové ovládání, což je při takovém zoomovacím kalibru dost podstatný nedostatek a nemá ani možnost připojení světla. Pro tmavé scény se nabízí noční režim, jenomže z kvality a plynulosti takového záznamu by se mohlo leckomu udělat špatně. Uživatel si také musí vystačit pouze s integrovaným stereo mikrofonem, který by měl obsahovat větrný filtr. Bohužel stačí běžný podzimní větřík (který není výjimečný ani na jaře) a v záznamu je vítr zřetelně slyšet. Pokud máte zrovna namířeno někam do dálky, bude takový vítr působit i na stabilitu, což se projeví klasickým třesem obrazu a nepomůže ani integrovaný optický stabilizátor. Mikrofon se částečně dokáže přizpůsobit podmínkám, tzn. snaží se „natahovat uši“ tam, kam právě zoomujete. V praxi jsem se o této bezvadné funkci přesvědčil na vyhlídce na jednom místním kopečku, když jsem zaměřil cyklistu jedoucí mi v ústrety. V záznamu pak bylo krom větru slyšet i těžké oddychování onoho pána na kole, který byl ještě 500m daleko.

Panasonic SDR-S26 jsem pořídil za velmi výhodnou cenu ve víkendové akci jednoho nejmenovaného obchodu. V dnešní době, kdy HD video dokáže zaznamenat i kdejaký kompaktní foťák ba dokonce mobil, tato kamera nabízí už možná nestandartní výbavu. Přesto se může pochlubit zajímavou cenou (i když není zrovna v akci) a hlavně 70x optickým zoomem, který uživateli dokáže ušetřit spoustu sil například tím, že si jednoduše přitáhne tu slečnu, co se opaluje bez plavek na protějším břehu jezera a může tak hned zhodnotit, jestli má cenu jezero přeplavat nebo ne :)

Další zoomovací videa jsou i pod tímto článkem.

2 komentáře na “Panasonic SDR-S26”

  1. Mám velmi podobnou kamerku té samé série akorát s menšími nedostatky – SDR-S7EP-K. Na těchto hračkách mě nejvíc přitahuje jejich velikost a proporce.

    Nicméně tak velký digitální zoom ztrácí opravdu smysl .. možná by se takový výsledný snímek využil jako nějaká video kulisa, nevím :)

  2. Včera jsem v jednom krámku narazil na Panasonic SDR-H80, která je s touto takřka identická, akorát umí natáčet HD video a patrně by měla mít i lepší baterii, jenomže stojí téměř jednou tolik, co jsem ji pořizoval já :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..