Přeskočit na obsah

Něco se stane

BTC spoiler for 2019

Začíná mě to bavit čím dál tím víc. Řeč bude opět o budoucnosti, protože mi připadá, že to mnoho lidí nejen že nechápe, ale i odmítá akceptovat.
Jsme cestovatelé časem. Časem se posouváme neustále vpřed. Cestovat zpátky v čase zatím podle současných vědeckých a fyzických možností nelze, pouze dopředu. Všichni bez rozdílu. Ať se vám to líbí nebo ne. Čas nejde zastavit, ani vrátit. Pro všechny živé i neživé věci a tvory čas na této planetě ubíhá všem stejně.

Hodina má 60 minut, to je známý fakt. Pokud ji budete trávit v práci nebo ve škole, bude se to zdát jako věčnost. Pokud budete trávit hodinu v klubu nebo v příjemné společnosti, uteče to, ani nevíte jak. Pokud budete mít na důležitou cestu hodinu i s přestupy na další spoje, leckdy nemusí hodina ani stačit.
A to je ta relativita. Čas každému ubíhá stejně, ale neznamená to, že ho všichni vnímají stejně.

Time-travelers

Jsou mezi námi tací, kteří nějak vnímají přítomnost, vzpomínají na minulost a nepřipouští si, že se nevědomky posouvají do budoucnosti. Co už bylo, nemůžeme nijak ovlivnit. To, co se děje teď, jistým způsobem ovlivňuje nás. Můžeme ovlivnit pouze to, co nás čeká (v určitých mantinelech) v budoucnosti. Jak se říká: Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí.

Původně mi měl tento článek sloužit jako odkladiště několika odkazů na užitečné služby, které v posledních měsících využívám nejčastěji a ke kterým chci mít přístup, i když zrovna nejsem u svého počítače. Tenhle úvod stejně asi někteří jedinci nepochopí, ale je zásadním vodítkem pro to, co se tu dneska budu snažit prezentovat. Jednoduše řečeno: Myslete na budoucnost! Dostihne vás ať chcete nebo ne!
TL&DR: Odkazy jsou na konci článku

Nechci tu rozvádět filozofické myšlenky, ale i já sám jsem se dost posunul v tom, jak vnímám čas. Je to důležitá jednotka, se kterou se musíme všichni naučit pracovat a využít ve svůj prospěch. Nelze ho natáhnout, ani smrštit (alespoň ne v našem vesmíru), ani přesně předpovědět události, které nám přinese. Všechny jeho veličiny se musíme naučit respektovat a přizpůsobit se jim, protože je nijak neovlivníme.

Vždycky jsem se snažil myslet dopředu. Doslova hltám každou zprávu nebo informaci o nějakém zásadním úspěchu, důležitém vynálezu, technologickém pokroku, nebo o vzniku nebo spolupráci firem a společností, které budou mít nějakým způsobem vliv na dění v budoucnosti. Rád nasávám informace, které nějak souvisí s tím, co nás čeká v blízké nebo vzdálenější budoucnosti. Miluji sci-fi. A velice rád se na to dívám retrospektivou.
Chtěl bych se tu zabývat pouze technologickými tématy, které nás mohou někam posunout a pomoci. Nechci rozebírat politiku, která nás naopak žene do záhuby, chudoby a otroctví. Ale i ta má svůj významný podíl na misce vah, přesto ji v tomto článku vynecháme.

Kdy jindy, když ne teď?

A dospěl jsem k tomu, že rok 2019 je a bude velmi důležitým rokem pro tu další cestu do budoucnosti. Je tu možná na dlouhou dobu jedinečná příležitost udělat něco, co bude (optikou následujících 5-10 let) ne nemožné, ale velmi obtížné a pro budoucí generace naprosto nepředstavitelné.

Asi jste už pochopili, že když píšu o budoucnosti, mám na mysli kryptoměny. A protože dost bedlivě sleduji veškeré zprávy a dění v této oblasti, troufám si publikovat tento článek s možná trochu netradičním úvodem.

Máme za sebou kryptoměnovou bublinu, kdy se na konci roku 2017 jeden bitcoin obchodoval za 20 000 dolarů a protože bitcoin byl a zatím stále je tím hlavním lídrem, jeho křivku věrně kopírují všechny ostatní altcoiny, z nichž některé vyrostly o tisíce procent díky přelévání kapitalizace.
Protože trh s kryptoměnami ovlivňuje a určuje několik velryb, normální uživatel nemá prakticky žádnou šanci ho ovlivnit. To ale není důvod odsuzovat nebo zatracovat kryptoměny.
Cenu a její vývoj normální člověk neovlivní. Může to ale začít respektovat a přizpůsobit se. Naučit se několik základních principů fungování trhu a přijmout, že všechno se opakuje. V případě kryptoměn to jsou čtyřleté cykly a s tím se naučit pracovat. Jako malý bezvýznamný uživatel nemohu mít na cokoli v této oblasti vliv, ale pokud se naučím respektovat určité zásady a nepsané zákony, můžu je využít ve svůj prospěch právě v té budoucnosti.

Dnes mnoho lidí vnímá kryptoměny jen jako číslo ve své peněžence, případně hodnotu na burze. V budoucnu budou kryptoměny a tokeny určovat vaše vlastnictví nemovitostí, vozidel, spotřebičů, audiovizuálních a umělěckých děl, dálniční známku, nebo třeba emisní povolenku na ně, či měnu nebo postavu ve vaší oblíbené počítačové hře…

Už dlouhou dobu jsem si tohle říkal a dlouhou dobu jsem si také říkal, že až bude ten správný čas a ceny na správných hladinách, budu diverzifikovat, zhodnotím a rozšířím své kryptoměnové portfolio. A tohle bych si vlastně mohl říkat neustále, protože vždycky je tu šance, že ceny půjdou ještě níž a nastane příležitost pořídit krypto za ceny, které budou za pár let nepředstavitelné.

A najednou přišel ten zlom. Řekl jsem si: „Kdy jindy, když ne teď? Třeba už lepší příležitost nikdy nebude“ Samozřejmě, že jsem i v minulosti diverzifikoval a z toho víceméně čerpám dodnes, ale letos se do toho chci obout pořádně. Pokrok se nedá zastavit, kryptoměny budou tím hybatelem a nejdůležitějším nástrojem budoucích událostí. Kdo se alespoň trochu zajímá, sleduje jaký neuvěřitelný pokrok a vývoj se v této oblasti odehrává, musí mít stejnou (nebo hodně podobnou) vizi budoucnosti, jakou mám já. Například ještě dneska přesně nevíme, co si představit pod termínem Web 3.0, s jistotou ale můžeme říct, že kryptoměny, tokeny a blockchain toho budou velice důležitou součástí.

Možná trochu děsivě může působit skutečnost, jak extrémně rychle se ten pokrok posouvá, ale nikde není nic vidět. Třeba jen za poslední 2 roky. Pro některé se to dost špatně představuje konkrétně třeba v oblasti kryptoměn, protože to je zrovna věc, která fyzicky neexistuje, nemůžete si na ni sáhnout, nemůžete ji vidět, nemůžete ji cítit ani ochutnat. Nikde není vidět ta ohromná spousta práce, kterou odvedli vývojáři, ten nepředstavitelný pokrok, který se udál ve vývoji a kryptografii jen za několik posledních let. Nejsou vidět ani ty startupy a akvizice firem zabývající se blockchainem. Nevidíte ani ty miliardové investice do dalšího vývoje, výzkumu, infrastruktury a zabezpečení. A přesto tu jsou.
Některé vlády i velké banky konečně začínají chápat, jaký obrovský význam bude mít blockchain na prakticky veškerou myslitelnou lidskou činnost a začínají investovat do vývoje a výzkumu právě v této oblasti. Troufám si tvrdit, že země nebo státy, které podcení důležitost blockchainu a jeho roli v budoucnosti, na tom budou do deseti let velice špatně (pokud budou v té době ještě existovat) a nebudou mít šanci dohnat to, co zaspali nebo ve své zaslepenosti nechtěli akceptovat.

Píšu tu o obrovském pokroku a miliardových investicích a při pohledu na graf s vývojem ceny libovolné kryptoměny (březen 2019) si můžete říct, že plácám nesmysly, všechny grafy padají dolů, krypto jde do záhuby. Kryptoměny jsou podvod! O pár řádků výše jsem psal o pravidelném čtyřletém cyklu i o tom, že nás ovlivňuje přítomnost. Ceny kryptoměn sice jsou z krátkodobého hlediska na historicky nejnižších hodnotách, ale vezměme v potaz strašení s blížící se další hospodářskou či ekonomickou krizí (zde se například opakuje desetiletý cyklus) a s tím obrovským vývojem a pokrokem v oblasti kryptoměn, který sice zatím není vidět, ale doceníme ho právě v té budoucnosti. Během tohoto medvědího trhu mají vývojáři klid na práci, krypto už zase není středem pozornosti a to jim umožňuje efektivněji pracovat.

Do roka a do dne

Abych se tedy konečně dostal k jádru tohoto článku a aby získali něco i moji čtenáři, chci tu dát k porovnání jednu takovou srandu, kterou jsem tu již jednou inzeroval a která bude pro potřeby tohoto článku nejlepší demonstrací toho, o čem tu tak dlouze píšu.

Eobot je ve svém principu jednoduchá, ale skutečně progresivní služba a umožňuje si i naprostým začátečníkům udělat přehled o fungování kryptosvěta a pochopení základů, které ve skutečnosti nejsou nijak složité, pouze tak vypadají v představách nováčků.
Eobot je cloud mining, který spolehlivě funguje od roku 2013 a ať už si o takových službách myslíte cokoli, v současném medvědím trendu je to ten nejlepší cloud mining v poměru cena/výkon. A hlavně stále spolehlivě funguje a vyplácí. A navíc s tím můžete začít i bez jakékoli investice.

EDIT 2021: Eobot již není co býval. Bohužel před dalším bull marketem byli nuceni zásadně zpřísnit podmínky a udělat několik nepopulárních kroků. Museli odebrat řadu nadějných coinů jen kvůli nejasné regulaci a neschopnosti úředních dinosaurů, kteří se nedokáží nebo nechtějí tak rychle adaptovat na technologický pokrok. Všechny prostředky jsem odtamtud již vybral. Následující návod již není aktuální!

Dlouhá léta jsem to měl spíš jen tak jako zábavu, měl jsem tam natěženo pár desítek korun a plánoval jsem, že bych na tom mohl trochu rozmělnit své portfolio. A právě 1. března tohoto roku jsem si řekl Kdy jindy, když ne teď?
Vzal jsem 10 000 dogecoinů, které se mi jen tak hromadí v trezoru i bez nějaké další akce. Těch 10 000 DOGE (v té době nějakých 450 Kč, EDIT: na jaře 2021 něco přes 100 000 Kč) jsem si poslal na Eobot a směnil je za ty kryptoměny, o které se zajímám a které tak běžně nejde sehnat, aniž bych se musel registrovat na některé burze a také přikoupil výpočetní výkon GHS 5.0. Za směnu si Eobot pochopitelně účtuje nějaký ten procentuální poplatek, ale nejde o nic hrozného.

eobot portfolio 1.3.2019

Proč se zbavit DOGE? Dogecoin je forknutý bitcoin z roku 2013 původně zamýšlený jako takový sranda coin bez nějakých větších ambicí. Přesto se uchytil, něco už zažil i dokázal, stále ho spousta lidí těží a setrvačností trhu si tak přežívá dodnes. Občas se ho nějaká velryba rozhodne pumpnout, ale aktuálně je DOGE mrtvá kryptoměna, protože už dlouhou dobu nemá žádného vývojáře, který by se o ni staral nebo ji někam posouval a inovoval a hlavně řešil bezpečnostní výzvy, které se mohou v budoucnu objevit. Proto jsem se rozhodl diverzifikovat dogecoiny za něco, o čem se aktuálně mluví, na čem probíhá ten výše zmiňovaný neviditelný vývoj a do čeho tečou ty obrovské investice. A takhle mi dogecoiny pravidelně přicházejí bez práce. Vlastně jsem si ve všech doge faucetech nastavil výplatní adresu tu, která slouží pro deposit v Eobot. Několikrát do měsce mi tam takhle přijde pár desítek dogecoinů a já se můžu rozhodovat, za co je směním tentokrát…

Pro představu. Takhle můj Eobot účet vypadal 1.3.2019
eobot portfolio 1.3.2019

A takhle vypadá dnes 20.3.2019. Od té doby tam přibyl i GRIN a hodnota mého portfolia hezky vzrostla. Cena bitcoinu určuje i cenu ostatních altcoinů, přestože ho konkrétně tady vůbec netěžím a cena za posledních 20 dní šla spíše do boku. Vybral jsem správně a třeba EOS, STEEM i XLM šly hezky nahoru navzdory celému trendu na trzích a nemusel jsem na to zhodnocení čekat ani tak dlouho. Protože se zajímám a čerpám informace, prostě jsem věděl, že bude dobrý nápad vsadit na tyto kryptoměny, protože teď půjdou nahoru…
eobot portfolio 20.3.2019

Chcete si taky zkusit vsadit si na některý coin a sledovat, kam se posune třeba za ten rok? Není potřeba žádná investice, ale s ní to pak jde rychleji. Potřebujete mít do začátku nějaký výpočetní výkon, se kterým budete pak těžit vybrané kryptoměny. Ten získáte tak, že hned po registraci si v úvodním přehledu vlevo nahoře z roletové nabídky Mining vyberete nabídku GHS 5.0. Tím se vám označí Cloud Mining jako aktivní. Teď už to jen stačí nastartovat faucetem. V horní nabídce kliknete na Products > Faucet (pokud používáte překladač, bude tu napsáno „Kohoutek“). Eobot totiž není jenom cloud mining, ale má tu i faucet, který dává 1x za 24 hodin to, co zrovna těží. Právě odsud se odrazíte. faucet vám přidá trochu výpočetního výkonu, kterým můžete těžit kryptoměny nebo i další výpočetní výkon. Nechte to pár dní běžet na Cloud Mining, pravidelně 1x denně vybírejte odměnu na faucetu, až budete mít třeba po týdnu nějakou uspokojivou hodnotu výpočetního výkonu. Můžete si vybrat k těžbě i další kryptoměny.
Opět si na přehledu vlevo nahoře rozkliknete nabídku Mining a tentokrát tu vyberete Diversify. Na následující stránce si zaškrtáte ty kryptoměny, které chcete těžit a nakonec to uložte dole tlačítkem Save. Pro inspiraci přikládám screenshot, jak to mám rozvrženo já. Těžení vybraných položek se náhodně střídá každou hodinu. Nezapomeňte si mezi kryptoměnami zaškrtnout i Cloud Mining úplně v pravo dole, aby se vám neustále zvyšoval výpočetní výkon. Čím více výpočetního výkonu budete mít, tím rychleji budete težit.
eobot portfolio diversify

Můžete spekulovat na budoucí nebo probíhající nárůst ceny, ale nenechte se unést jen vidinou peněz a zbohatnutí. Některé coiny prostě bude nutné v budoucnosti vlastnit čistě jen z praktických nebo materiálních i virtuálních důvodů. Všechno se bude tokenizovat. Jednoho dne je budou používat všichni, tak proč si neudělat náskok.

Pokud to chcete celé urychlit a rozhodnete se investovat, nezapomeňte, že všechno děláte na vlastní zodpovědnost. Do ničeho vás nenutím, nikdo nemůže zaručit, že zrovna zítra Eobot nescamne a přestane vyplácet. Funguje už 6 let, často přidává nové coiny, scam coiny (nadějně vypadající coiny, které z různých důvodů zanikají) selektuje a vyřazuje. Zrovna v březnu jedno takto uvolněné místo vyplnil GRIN. V současné situaci na trhu ani není dobrý nápad scamnout, protože by to případnému podvodníkovi nic nepřineslo. Prostě je velice nepravděpodobné, že by měl Eobot v nejbližší době zaniknout, ale stát se může cokoli… A i kdyby, nevrazil jsem do toho ani korunu ze svého :)

A teď ty odkazy

favicony všech odkazovaných webů

A kvůli tomuhle to celé píšu. Mám tu několik záložek, které pravidelně a rád navštěvuji a pečlivě studuji a chci je mít dostupné odkudkoli a samozřejmě mohou stejně dobře posloužit i ostatním:

A kdyby vám to bylo málo, tak těchto odkazů se za celou dobu nahromadilo tolik, že už si vysloužili vlastní rubriku.

  • Multicoincharts. Na tomto odkazu je současný přehled coinů, o které se momentálně nejvíce zajímám nebo se o ně nějakým způsobem alespoň otřel, i když některých mám třeba jen 0.000nic nebo je již ani nevlastním. Není v mých silách pojmout všechny existujcí coiny. Proto je to dost vyselektováno a odkaz se může v průběhu let měnit. Momentálně jich tam je už docela dost a proto si tato stránka ukrojí přes 0,5GB RAM!
  • Multicoincharts 1/2 + Multicoincharts 2/2 Kdyby měl někdo obzvlášť málo operační paměti, tak tady je předchozí link rozdělen na dva.
  • Coin306.io Asi není potřeba dlouze představovat báječné znázornění kapitálu všech coinů, nově i burz a směnáren. Několik možností zobrazení i řazení. Spodní lišta roluje nejaktuálnější dění ze světa financí. I zde je vidět pořádný kus vývoje a posunu do budoucna.
  • Coinmarketcap Další přehled, kde můžete podrobně studovat historické události na cenových grafech většiny coinů.
  • 30rates.com. Spíše jen tak pro zajímavost koukám i na matematický model předpovědi ceny bitcoinu na následující dny měsíce i roky. V denní předpovědi se už dlouho netrefil, v těch dlouhodobějších je podle mého názoru hodně nízko.
  • Cryptowat.ch Sledujte co nejvíc frčí a co se aktuálně nejvíce obchoduje na burzách.
  • Crypto Fear & Greed Index Sledujte nálady na krypto trzích.
  • blocktivity.info. Jaká kryptoměna má nejaktivnější blockchain?
  • Hashrate historical chart Graf výpočetního výkonu jednotlivých kryptoměn. Čím vyšší, tím je síť bezpečnější.
  • Kryptomagazin.cz Když chcete čerpat informace ze světa kryptoměn. Zpravodajství bez zbytečných odborných termínů, kterým porozumí i začátečník.
  • Kmcap.eu Nedávno spuštěný československý projekt od Kryptomagazínu, kde oceníte především chat a bude zajímavé sledovat, kam se to celé bude posouvat, protože podobnou tabulku si můžete zobrazit i na coin360.
  • Stock To Flow Graph Jak se halving projeví na ceně a zásobách bitcoinu.
  • tradeblock.com/bitcoin Přehled aktuálně těžených bloků BTC.
  • Volatilita bitcoinu Znázornění ceny a volatility BTC.
  • Bitcoin dominance Skvělý graf pro sledování, kdy se kapitál přelévá z bitcoinu do altcoinů.
  • bitcointradevolume.com Skutečná hodnota zobchodovaných bitcoinů.
  • mempool.observer Zadali jste nízký poplatek na transakci a chcete se podívat, kde vězí? Nově tu je i skvělá vizualizace aktuálních transakcí.
  • Tensorcharts.com Jednoduché a přehledné vyobrazení probíhajících obchodních nabídek a poptávek na vybraných burzách. Tady na tom grafu si můžeme demonstrovat to, o čem byl dnešní článek. Graf zobrazuje minulost a v jednom bodě přítomnost. Co bude dál a jak je to daleko neví nikdo. Dá se to ale poměrně dobře odhadovat na základě historických dat a připravit se na to. Hodně lidí si do toho maluje čáry a dělá podle nich analýzy a predikce. Já jsem si do 1D grafu taky jednu čáru nakreslil. A podle všeho to spoustě lidí taky tak vyšlo, protože se začíná hodně spekulovat o tom, že se právě teď má něco zásadního stát.

Bude to teď o úplňku? Co je schovaného tam v té nepopsané oblasti na grafu? Půjdeme ještě níž, nebo se konečně nastartuje býčí trh?
něco se stane

SPOILER ALERT: Kdo tohle čtete po roce 2021, tak odpověď na položenou otázku máte v náhledovém obrázku tohoto článku ;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..