Přeskočit na obsah

Juggling

Pořídil jsem si (mimo jiné) 2 stejné desky.
Někdo bude říkat, že jsem se zbláznil (i já sám nad tím občas zauvažuju), ale mám k tomu opodstatnění. 2 gramofony a mixpult představují obrovský hudební a kreativní potenciál. Tipuji, že takových 70% všech djs se spokojí s obyčejným mícháním dvou skladeb do sebe a vytvářením přechodů ve svém setu. Mně tohle rozhodně nestačí a když je tu možnost naučit se i něco víc, tak proč to nevyužít? Takže tentokrát jsem si od merkuráků odnesl celkem 4 desky konkrétního typu, z toho dva stejné výlisky.

Většinou si začátečníci kupují 2 stejné desky díky mylnému přesvědčení, že se na dvou stejných deskách naučí rovnat rychlosti. Já už mám tohle za sebou. Dva stejné vinyly jsem si pořídil, abych se naučil juggling :)
Jak jistě tušíte, nejsou to ledajaké vinyly, jsou to battle vinyly. Tedy desky, které jsou oproti těm klasickým podstatně dražší (protože se jich nelisuje takové množství, tudíž jsou i špatně xehnání) a to, co je na nich vylisováno jsou povětšinou tracky minimalistického breakbeatu, hiphopu nebo funku, taky všelijaké zvuky nebo smyčky právě pro scratchování (charakteristický scratchovací chrchel, „fresh“, „you“ atd). Nemusím připomínat, že tyto desky najdete nejčastěji v přihrádce s hip-hopovými nahrávkami, protože scratchování patří k hiphopu jako kleštičky k zubařovi ;) To ovšem neznamená, že nemůžu scratchovat do libovolného stylu.

A co že to ten juggling je?
Jedná se o princip hraní jedné skladby (nebo dvou odlišných-záleží na nahrávkách) ze dvou desek, kdy dj vrací zpět kus právě hrané (první) desky (zpravidla o jednu otočku), přehazuje crossfader na druhou desku, kde mu hraje stejná skladba, aby ji přetočil v ten okamžik, kdy vrátí crossfader na první šavli, kde mu zrovna hraje skladba zpožděná o tu jednu otočku. Otevírá se tím prostor pro experimentování a vznikají tak zajímavé smyčky opakujících se beatů a jejich různých kombinací. Tímto způsobem lze vytvořit smyčku, k nepoznání změněnou od té, která je na desce…
Teď jsem se do toho celkem zamotal (jak jednoduše se do toho může člověk zamotat, i když to chce jenom popsat a jak se do toho ještě snáz zamotá, když to chce předvést), takže se raději podívejte na video, kde můžete zhruba od poloviny klipu vidět, jak že se ten juggling dělá. Samozřejmě, že já u toho nebudu s těma deskama takhle třískat o zem ani je zapalovat jako Kid Sid :)

Takováhle parádička vyžaduje hodně času, hodně tréninku a zručnosti.
První, na co jsem se doma zmohl, bylo srovnat si desky pomocí quartz locku a potom dělat revers na jedné a na druhé desce a sahat na crossfader už nějak nebyl čas… no bude to chtít hodně času a hodně nervů… držte mi palce :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..