Přeskočit na obsah

Týden s C702

Už týden vlastním Sony Ericson C702.
Musím trochu zpochybnit všechny ty řeči o jeho výdrži a kvalitách.

Začnu fotoaparátem.



Přeci jenom se jedná o Cyber-shot. Kdybych to měl shrnout do jedné věty, tak kloudnou fotku jsem s tím ještě nevyfotil ! Nejenže foťák zoomuje pouze při VGA rozlišení, ale i když je dobré světlo, tak z toho lezou fotky ne zrovna uspokojivé kvality (ne rukama to opravdu není). Na fotografie v šeru lze u tohoto přístroje klidně zapomenout. Stačí, aby bylo jenom pod mrakem a kvalita snímků jde rapidně dolů. Respektive trochu obstojnější fotografie se s tím dají pořídit, ale vyžaduje to věnovat hodně času nastavování a fotit na několik pokusů. Funkce Face Detection dokáže za šera spolehlivě nalézt rozsvícené obrazovky a monitory počítačů, to je bohužel tak všechno při fotografování portrétů byl rámeček často v půli obličeje, proto doporučuji tuto funkci vypnout. Ne nadarmo je tu možnost úpravy snímků a aplikace Photo DJ by mohla v některých připadech také trochu pomoci.

U videozáznamů by se dala najít první (a jediná) pozitivní věc: Zvuk. Telefon jsem měl v sobotu na naší akci na pláži. Natáčel jsem půlnoční fireshow. Pomalá odezva, obraz rozmazaný (i za denního světla), ovšem zvukový záznam byl na úrovni, se kterou jsem se u žádného přístroje této kategorie dosud nesetkal!
Při nahrávání poblíž výkonné aparatury bývá u mnoha klasických fotoaparátů i mobilů velmi bídná kvalita zvuku a zvukový záznam je akorát neidentifikovatelný přebuzený bordel středních kmitočtů, ze kterého nelze nic postřehnout. Záznamy z C702 mají „čistý“ nijak výrazně přebuzený zvuk. Sice jsem se s telefonem nepohyboval přímo před soundsystémem, ale na záznamech byla dobře zřetelná jak hudba, tak i hlasy současně. Zároveň se mi nestalo, že by byly ve videu slyšet ony nechtěné ruchy, které vznikají při dotýkání se těla telefonu, např. při stisku tlačítek pro přiblížení a oddálení obrazu, a že ty tlačítka jdou hezky ztuha, takže se na ně musí opravdu zatlačit, ale nepředstavují rušivý element. Interní mikrofon je dobře vyřešen, že na videu není nic vidět, je ovšem věc druhá…
Kamera má celkem problémy se zaostřením a funkce zoomování je jen výsměch. Na mém starém w810i byly videozáznamy, fotky a vůbec obsluha, možnosti a výsledky mnohem lepší. Tady můžu chválit akorát zvuk z videa.
Stále doufám, že je to tím, že se jedná o novinku a tyhle nedostatky jsou záležitostí FW a snad nová verze tohle všechno vyřeší.

Telefon je podle recenzí odolný proti mechanickému působení, prachu i vodě. Displej, který by se údajně neměl dát tak snadno poškrábat, lze poškrábat i obyčejným nošením v kapse! Jakmile se na sklíčku objevily první škrábance (naštěstí jen na krajích, obrazovka je stále jako nová) utíkal jsem si koupit ochranou fólii. Škrábance přisuzuji karabině, která byla u telefonu přibalená (vskutku geniální nápad dávat k telefonu karabinu s páskem dlouhým tak akorát, že dosáhne k displeji)
Odolnost proti prachu bude zřejmě také jenom reklamní slogan. Drážka pro posouvání krytky fotoaparátu je jako stvořená pro usazování nečistot (víkend na pláži) a je jenom otázka času, za jak dlouho nepude krytka odsouvat vůbec…
Odolnost proti stříkající vodě jsem se neodvážil testovat.
Mechanické vlastnosti také nebudou zřejmě kdovíjaké. Na první pohled vypadá telefon bytelně, na druhý pohled případně po poklepání na plast kolem čočky i na krytku baterie se dostaví pocit nejistoty kdy ten plast praskne… Nejsem si jist, jestli by tenhle materiál přežil pád telefonu na zem. Raději to ani zkoušet nebudu. Ale po týdením používání zatím nikde nic nevrže ani nepraská.. ukáže čas.

Před samotnou koupí telefonu jsem projel několik diskuzí o tomto modelu, kde se poměrně často probíraly vadné pixely na displeji, takže riziko vadných bodů na LCD displeji byla sázka do loterie. Vyhrál jsem „jenom“ 3 zelené mini tečky, naštěstí skoro nepostřehnutelné (zjistil jsem to asi až druhý den).

Další věc, která mě zaráží, je obrovská spotřeba energie. Jo když se to furt připojuje k internetu, hraju si s navigací, porád něco posílám a přijímám přes BT, sem tam nějaká java nebo hovory a sms, tak to je pochopitelné, že baterie ubývá. Ale když vynechám tu navigaci a internet jen když je to potřeba, prostě dělám běžné úkony jako na w810i, tak mi připadá, že to žere nějak hodně. Baterii každý druhý den jsem u w810i nabíjet nemusel..

Konečně se dostávám taky k něčemu, co není tak špatné a to je navigace.
Nemám příliš zkušeností s jinými typy navigací, popravdě tohle je můj první přístroj, co umí GPS, ale můžu říci, že zatím se jen těším z toho, jak to všechno hezky funguje a polohu najde s přesností na metr(y).
Aplikace Wayfinder je sice jakási trial verze a k cíli vždycky najde nejkratší cestu, ovšem nebere v úvahu to, že naplánovaná nejkratší cesta vede přes město, spousty křižovatek a semaforů a že je vedle města obchvat, díky kterému budu v cíli dvakrát tak rychleji a úsporněji… Neměl jsem možnost otestovat, jestli program respektuje jednosměrky a zákazy vjezdu. Na mapách zvýrazní benzíky, nemocnice, nádraží a některé rychlostní kamery.

Multimediální vybavení by mohlo být v některých ohledech lepší.
Přibalené sluchátka nemusí každému vyhovovat hned z několika důvodů. Tím prvním je celá náhlavní sada v jednom kuse a příliš krátký kabel, takže pokud nosíte telefon v kapse kalhot, nemusí vám stačit. Sluchátka samy o sobě jsou provedeny doslova tragicky a rád bych poznal člověka, kterému by tyhle pecky pasovaly do uší, držely a nezpůsobovaly bolest. O zvukových vlastnostech sluchátek nemohu napsat moc podrobností, protože není možné je vyzkoušet na jiném přístroji (maximálně na w810i, ale k tomu jsem se nedostal) a tím se zároveň dostávám k dalšímu slabšímu článku a tím je samotný přehrávač MP3. Nejsem žádný hifista, ale i nahluchlý dj pozná, že se zde šetřilo na převodníku. Zvuk je takový málo výrazný, z nahrávek není slyšet žádná dynamika a funkci nabídky Rozšíření sterea jsem příliš moc neporozuměl. Taky to může být tím, že se ty sluchátka nedají pořádně nacpat do uší… Ekvalizér je zde spíš jen na okrasu a nějakých pořádných korekcí, úprav zvuku nebo dokonce použitelných předvoleb se nedočkáte. Sluchátka jsou tedy především jako náhlavní sada pro telefonování a mohou v nouzi posloužit k poslechu hudby. Prozatím nejlepší „špunty“ co jsem měl kdy v uších jsou ty gumové sluchátka od W810i a dobrá zpráva je, že je lze zapojit do většiny telefonů značky Sony Ericsson a cena setu s možností připojení jiných sluchátek přes 3mm jack je kolem stovky.
Jediná věc, která je u přehrávače hudby i přehrávače videa potěšující, je rychlé přetáčení souboru. Tuhle funkci jsem u W810i velmi postrádal. Pokud
máte třeba hodinový set nebo video, lze se velmi snadno a rychle přesunout kam potřebujete. U W810i převíjení prakticky nebylo (hudební telefon!) a bylo praktičtější pustit PLAY a nechat empétrojku hrát normálně a do požadované části se dostal rychleji, než kdyby se posouval…
Naštěstí nepoužívám telefon primárně jako mp3 player. Prakticky muziku nikdy neposlouchám, o víkendech toho mám dost…
Rádio, jako u mého předchozího telefonu, je rychlé a snadno najde většinu stanic, že těch 20 předvoleb leckde nemusí ani stačit. Funkce TrackID zatím nebyla úspěšná ani v jednom ze dvou testování.

Vestavěný internetový prohlížeč má celkem problémy se zobrazováním stránek optimalizovaných pro normální obrazovky, takže doporučuji stáhnout aplikaci Opera Mini a bude spokojenost. Nevim jestli je to poslední verzí Opery, nebo rychlejším telefonem, ale tenhle telefon zpracovává stránky mnohem rychleji a celkově i datové přenosy jsou celkem uspokojivé rychlosti.

Doufám, že se na SEUSu brzy objeví nový FW, který snad zlepší ten foťák a výdrž baterie, abych tu nepsal jen negativní dojmy…
Telefon je designově vyveden velmi hezky, animované menu je např při poslouchání hudby trochu pomalejší, ale samotné prostředí a vybavení působí dobře. Na internet vyhovující. Kdybych ovšem věděl to, co dnes, určitě bych s koupí tohoto modelu váhal. Pokud nový firmware vyřeší zmiňované nedostatky, budu spokojen.

9 komentářů na “Týden s C702”

  1. Mám dotaz, vážený kolego. Zjistil jsem, že na webu Opery není MT SE C702 podporován – resp. nabízen pro stažení Opery Mini. Mohl bych vědět, jak jsi se s tímto „problémem“ vypořádal ty? Nechci se pouštět po hlavě do nějakých hloupostí, proto bych si rád nechal poradit člověkem, který je v oboru praktičtější.

    Díky předem
    Kecut

  2. Já operu mini používám na tomhle telefonu každý den. Občas se stane, že na pár vteřin telefon zamrzne a nereaguje na nic, ale to není chyba opery, ale telefonu, brzo ho budu reklamovat…

  3. No jestli jsi zatím nedokázal udělat ani jednu kloudnou fotku….no….co dodat. Snad jen to, že jsi lama:-):-):-) a to pořádná:-)

  4. Se sluchátky nemáš pravdu.Ty gumové špunty stojí 170, hudbu přehrávají otřesně, žádné basy, jen výšky, pískání… To je ale tím že nejsou originál SE.Originály stojí několik set, a to i pecky, přičemž oboje jsou kvalitní což se dočteš všude na netu že SE má v základu kvalitní sluchátka, narozdíl od Nokie, Samsungu atd.Je to největší předností SE, poslech je dokonalý, navíc rozšířené stereo ho umocňuje.Mě vyhovují kvalitní pecky, ze špuntů mě svědí v uších:D Jestli ti kvalita přehrávání připadá špatná, nepouštěj songy s bitratem pod 192bps… Z toho že posloucháš „sety“ a podobné taneční věci pro mě vyplývá že stahuješ hudbu pochybného bitratu odněkud z netu, čemuž pak odpovídá kvalita přehrávání.Ani hi-fi věž ti do tracku nepřidá něco co tam není.
    Dále video je super kvality, zvuk i obraz.Na bazéně sem natáčel salta do vody a koukal sem jak skvěle vše i s prskající vodou foťák zachytil.Video je stejně jako Hudba silnou stránkou c702ky…
    Bohužel, fotky v šeru, večer anebo při pohybu jsou strašné a hodinové hraní si s nastavením je k ničemu.Navíc blesk je otřesně ostrý a při spoušti ješte zintenzivní… Focení celkově je pomalé a jako jedinou vyzdvihnu funkci makro, fotky s ní jsou víc než dokonalé, nejen při přefocování textů.
    Problémy které jsou jako pěst na oko mě štvou od rána do večera… Při GPS mobil čas zmrzne a musím vytáhnout baterku jinak ho nezprovozním, celkově je telefon zpomalený, hlavně při spuštěné java aplikaci při přehrávání hudbu a to dost nepříjemně! Nečekané restarty tak 1 do týdne.
    Hlavní nevýhodou je zpomalený sw a to jak při focení, tak v menu anebo media playeru

  5. Budeš mít asi jinou verzi softwaru, pokud ti připadá zvuk i video super kvalitní :)
    Hudbu nestahuju, sám si ji nahrávám z vinylů, což je nejkvalitnější zvukové médium a věř mi, ať to pak zkomprimuji třeba i do variabilního bitrate, telefon to přehrává otřesně…

  6. Jedině pokud to pouštíš přes reprák mobilu, sluchátka v základním balení sou super, bitrate i basy jdou jasně poznat i slyšet.Poznám to, stačilo mi pustit si něco na mobilech jiných výrobců, zvuk u SE může být maximálně „nedokonalý“, jedině že bys byl netopýr, jinak ten rozdíl nepoznáš.Mám odzkoušeny top výrobce, SE je v tomhle směru nejlepší, jestli ti tohle není dost… Max zkus nějaký SE walkman, nic lepšího na hudbu v mobilu neseženeš.Fimware mám r3da028, nejnovější je co vím 035, tím to taky nebude, ani nemůže.Video porovnej s jinými mobily, je taky bezkonkurenční v kategorii 320×240

  7. vypada to ze vsichni budeme mit nejakou jinou verzi hudebniho prehravace, protoze me teda hraje fakt dobre, ocenuju prokresleny zvuk ve vsech trech frekvencnich pasmech – jedine co lze ohledne hudby vytknout je nizka maximalni hlasitost a nesmyslne rozhazeni adresarove struktury podle mp3 tagu.
    fotak je perfektni, byt asi o chloupek horsi nez treba u K800, pochopitelne s klesajici intenzitou svetla jde kvalita rychle dolu. naopak makro nelze nez vyzdvihnout do nebes
    GPSka s TrekBuddym bezkonkurencni, zadny problemy, kdyz clovek postoji na jednom miste, chytne se za par desitek sekund. akorat obcas vytuhne celej phone tak ze je nutno vyndat baterii. a mapy v TB nelze zoomovat coz je skoda – zrejme by ale vypocetne nezvladal nacist vic rezu (coz by pri odzoomovani bylo nezbytne)
    posledni ze ctyr dulezitych funkci je ledkova svitilna – opet nelze nepochvalit, prolez sem s ni par stol a zcela postacovala.
    designove se mi ukrutne libi (tyrkysova varianta) – na rozdil od celocernejch K-800 nebo W-cokoliv
    pro me osobne coby flash programatora je dulezita podpora flashLite2 – uz sem si par aplikaci napsal, jako tapeta se mi na pozadi toci lorenzuv atraktor a to zdaleka neni vse :)
    8G karta je parada
    internet neresim, nepritomnost otevreneho OS me netrapi – nevyzaduju od toho aby to byl pocitac, vyzaduju ony 4 vyse vyjmenovane vyletni funkce. po pravde receno, obesel bych se i bez telefonu – rozhodne volani neni to hlavni k cemu pristroj pouzivam
    negativa: loupe se stribrna barva. tuhe, male, nepohodlne klavesy (domacknout spoust bez skubnuti je nemozne – nastesti lze fotit stredovym tlacitkem a tam neni nutno nic mackat v okamziku foceni). praskl ramecek kolem spouste fotaku. pri gps obcas vytuhne. povrzava zadni kryt. zezadu neni placaty takze se vikla na stole.
    resume: mam k nemu podobny vztah jako harry ke sve hulce s perem ptaka fenixe :)

  8. Hudební přehrávač – jediná nevýhoda je pomalost a strašné zpomalení telefonu pokud je hudba puštěná.Řazení dle ID3 tagů je super, můžeš si je v telefonu jednoduše přepsat a ke každému tracku přiřadit i miniaturu obrázku alba, takže ti přehrávač v c702 bude zobrazovat AlbumArty v seznamu alb a při přehrávání každého tracku… podle mě super.
    Nevim teda co je prokreslený zvuk, ale asi myslíš „rozšířené stereo“, které si taky nemůžu vynachválit:P Každopádně 3 frekvenční pásma sis vycucal z prstu, protože člověk slyší zvuky v rozsahu 20Hz-20kHz, ani víc, ani míň.
    Svítilna je jak říkáš super, ale při focení např. v hospodě je totálně k ničemu, hrozně oslňuje a v kombinaci se šnečí rychlostí foťáku nejsem schopný vyfotit někoho s bleskem aniž by měl zamračené oči (večer)… takže svítilnu využiju jen jako baterku.
    GPS je totálně k ničemu, protože se neseká občas, ale skoro pořád, navíc při jízdě na kole se spojení se satelity přerušilo.Hodí se max při chůzi či běhu a to musím doufat že se mi nesekne…

    Když to shrnu a porovnám s w910i… GPS k ničemu, foťák na momentky s kámošema asi stejný, ale fotí u w910i rychleji, svítilnu využiju občas, přehrávač i celý software u c702 pomalejší, navíc display je menší… měl sem asi radši vzít w910ku… všude na ni čtu méně negativních ohlasů…

  9. hele sony ericsson c 702 je suprovej telefon mam ho 2 rok a neni problem. ze zacatku byl problem protoze mi treba spadl a vyp se po case jsem zjistil ze se baterie hybe a ma spatny kontakt.takze jsem tam dal kousek papirku a uz se mi mobil nevipinal a nikdy se mi nerestartoval bez meho souhlasu :D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..