Přeskočit na obsah

Back to vinyl

Dlouho jsem rozmýšlel, jak se vůbec postavit k mé současné pasivitě v oblasti DJování a muziky obecně.
První myšlenka byla kompletně se na všechno vykašlat a akcí se účastnit pouze jako návštěvník konzument. Zhodnotil jsem všechna pro a proti, všechny pozitiva a negativa.

Ze začátku mě žádná pozitiva nenapadala, pouze negativa.
Celý večer v kraválu, pak se na chvíli postavit za gramce a hrát pro ožralé a zfetované děti, než se mi za zády objeví nějakej vometák, že by si chtěl taky zahrát/zkusit si to/nebo že chce zahrát Pixieho… Vymaštěnci, vykalenci, sem tam se něco ztratí, rozbije, často se s někým nedohodnete…

Na druhou stranu každý, kdo podlehl kouzlu vinylu mi musí dát za pravdu, že se ničemu nevyrovná ten hřejivý příval endorfinů při pořizování nových desek. A protože se mi po tomto těžko popsatelném pocitu zase zastesklo, začnu si zase pořizovat muziku na vinylu. Nebudu ovšem tak fanatický jako v letech 2006 a 2007, kdy se výdaje jenom za desky každý rok přehouply přes 30.000 Kč (trochu ostuda, když se roky 2011 a 2012 zatím stále drží na nule, pokud tedy nepočítám TC vinyly).

Tím nijak nezatracuji Xwax. Je to výborný program, který se již několikrát náramně osvědčil, ale jeho regulérní použití přichází v úvahu při zkouškách, zahradních party nebo menších lokálních akcích pro několik desítek lidí. Ale stejně tak dobře se dá použít i na větších akcích, jenže vinylu se prostě žádná mp3 nikdy nevyrovná a taky nelze spoléhat jen na techniku pochybných značek!
Tak jak se mi kdysi na party při hraní z klasických desek často stávalo, že už nemám co hrát, tak tady funguje přesně opačný efekt, který má ovšem paradoxně mnohem větší demotivační účinky. Člověk má před sebou najednou 40tisíc hudebních souborů a jen dva decky a nedokáže si vybrat. Alespoň mě toto tak otráví, že počítač zase uspím a jdu raději dělat něco jiného…

Celkově chci přerušit stagnaci až úpadek v oblasti hudební a začít s tím něco dělat. Tak trochu cítím, že tomu něco dlužím a je potřeba na tom něco změnit. Pokud dva gramofony přestávají stačit, je na čase je nahradit klávesami nebo strunami. Možnosti jsou naučit se hrát na nějaký hudební nástroj a nebo kdyby bylo financí víc, tak vážně uvažuji nad pořízením sekvenceru a syntetizátoru a kreativním řáděním, které mě velmi láká ;) Člověk se musí někam posouvat a pouze reprodukovat něčí muziku po těch letech zevšední.
Chci přijít s vlastními nápady a realizovat je.
Materiálu mám v archivu dost, nápady by také nějaké byly, teď to po deseti letech na něčem zase poskládat dohromady, protože ne všechno se dá vyscratchovat a vyloopovat.
A i když si časem pořídím Korga nebo Rolanda, tak vím, že Xwax zůstane užitečným doplňkem toho všeho.
Musím taky podpořit Figuru nejen na akcích a znova přispět k jejímu rozvoji a hudebním obohacení ;)
Jistě někteří z vás zaznamenali, že mám poslední dobou absenci na Figuráckých akcích. Není to tak, že bych nechtěl, ale vždycky se mi to tluče s nějakou jinou akcí jiného typu, kde je víc srandy, rajcovnější ženský a jiná muzika než elektronické bouchání, kterého jsem za ty roky tak trochu přesycen.

Tak dobře, brzy vám opět zvednu vaše špinavé pracky nad hlavu. Nevim kdy to bude, tohle léto to určitě ještě nestihnu. Co se týče nových desek, tak rád bych to stihl ještě před koncem světa (že máš radost Hulíne?:)). Teď mě tak napadá, že k novým deskám to bude také chtít i nové přenosky, protože Concordy jsem před lety dal do erárního užívání na akcích (a sám jsem z nich moc nenahrál) a když jsem je viděl naposled, tak nevypadaly moc fit…

Ohledně vlastní produkce zatím nebudu nic slibovat. Nejdřív potřebuji mašinu, pak se s tím budu muset naučit, nasbírat know-how od zkušenějších, něco na tom dát dohromady a až pak s tím přijít před lidi.
Motivace je, finanční a časové prostředky se dle současných vyhlídek snad také brzy najdou, takže se určitě máme na co těšit ;)

1 komentář na “Back to vinyl”

  1. Ani se ti nedivím, že si měl chut přestat, přecejen scéna není už tam, kde byla před pár roky, obecně chodí mín lidí, ti nejsou tak zapálení… ale co, když miluješ djing není co řešit.. držím palce a experimentům též, mohlo by tě to nakopnout a vypadnout ze stereotypu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..