Přeskočit na obsah

Včera a dnes



Tohle je jídelní lístek z roku 1974 jedné ostravské restaurace a ta paní kuchařka, která to ťukala na (mechanickém) psacím stroji, byla velmi prozíravá a věděla na co si dát pozor.

Považte, že dnes si člověk takový dobrý a vydatný oběd a jednu limču leckde nepořídí ani za stovku!

Paní kuchařka to napsala moc hezky. Jistě tušila, že se dá datum jednoduše přelepit a přepsat a ušetří se tím mnoho papíru a menu se dá použít vícekrát dokud není moc zaprasené od omáčky.

Paní kuchařka uvedla sumu, ale neuvedla měnu. Vůbec v celém dokumentu není o penězích zmínka, pouze cena a to konečná.

Píšu to tu proto, aby to zapadlo do souvislosti stím, jak to udělali slovákům na obrázku dole. Tady se zase jedná o rok 1965.
Dalo by se říct, že se paní kuchařka brzo může zaradovat a vytáhnout ze šuplíku schované 35 let staré jídelní lístky, přepsat datum a znova je předkládat hostům.
Nejenom paní kuchařka, všechny provozovny, jídelny, restaurace, ale i obchody a zařízení už nebudou muset znova cpát do psacího stroje kopíráky s papíry (to byla ale doba) a psát ceníky. Pokud si schovali cenovky a lístečky, budou se brzo radovat a nebudou se muset obávat, že by jim snad nestačily segmenty na ukazatelích, jak je dnes vidět stále častěji všude okolo.

Vím, zní to trošku blbě a je to dost přitažené za vlasy, ale je to blízko. Nebude to tak jednoduché ani snadné.
Vůbec se pozitivní výrazy nedají použít. Spíš by lépe sedla drahá, nedostupná, bolestivá, vykonstruovaná, černá, drsná,…

Hledejme ale taky nějaká pozitiva. Konečně zase člověk udělá normální nákup za dvojcifernou sumu…
Už se těším na ty ceny u nás :))

1 komentář na “Včera a dnes”

  1. Aj ja sa teším, ale budem si musieť nato zvyknúť. Do mesta už nebudem brať 100SK ale 3.25 € a cigarety už nebudem kupovať za 66SK ale za 2.02 €. Ale rozhodne sa teším.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..