Přeskočit na obsah

Traktor Z2 po roce a půl

traktor ve studiu

Ten čas strašně letí. Už je to rok a půl, co jsem si pořizoval Traktor Kontrol Z2 a mám teď o trochu více zkušeností a poznatků s tímhle mixákem, tak se na to pojďme podívat.

Používám ho pravidelně alespoň jednou týdně (občas i častěji) a stále se nemůžu považovat za zkušeného uživatele, který by znal všechny možné vychytávky a funkce tohodle mixu. Jednoduše proto, že si vystačím s tím základem, co Z2 nabízí a nemám potřebu ani čas se učit obsluhovat tu spoustu dalších šaškáren, které Native Instruments umožňují. Ostatně proč pokoušet softwarovou napodobeninu něčeho, co tam na stolech máme v hardwarové verzi? Já si vystačím se scratchováním a przněním samplů na control vinylu, ty další funkce pro mne nejsou zase tak klíčové…

Nejdůležitější věc na dj mixu – crossfader už bude mít pár desítek tisíc cyklů za sebou a stále jako nový. Žádné praskání, žádné přeslechy, ani vynechávání. Dokonce jsem si na něj zvykl docela rychle a samply se s ním řezají krásně snadno a přesně. Obavy z plastově působícího Innofaderu se ukázaly jako zbytečné. Crossfader se mi vžil pod kůži a nemám k němu jedinou výhradu.

S tímhle mixákem jsem dodrbal už dva páry přenosek a několik párů control vinylů. Momentálně jedu na poslední zbývající Concorde přenosku (ta druhá se ztratila už před mnoha lety) a jednu noname od Stantona. Pokud přepnu na audio vinyly, tak rozdíl ve zvuku je mezi nimi sakra znát. Pro kontrolní signál jakž takž ještě stačí, ale Traktoru se neustále nelíbí brum nebo kvalita kontrolního signálu. Plánuji v dohledné době pořídit nové přenosky i control vinyly.

V naší nevytápěné a neklimatizované zkušebně dostává Z2 pěkný záhul a zatím stále drží. V mojí nepřítomnosti do něj ostatní účastníci vyklepali nejedno cigáro a vím moc dobře, že se k němu nechovají zrovna slušně. Přesto to na něm není ani moc znát. Jen ty přepínače sample banků AC+BD se občas nechtějí přepnout po stlačení, je tam nějaká drobná mechanická závada v tlačítkách, něco tam jakoby drhne, ale krytem šasi to není, protože to blbne i bez něj. Blblo to od samého začátku, teď už se to nejspíš trochu ochodilo a přepínání je malinko lepší…

Ten notebook, ke kterému je Z2 připojen, byl naposledy připojen k internetu při instalaci Traktora a od té doby je jen v režimu letadla a ani ho nikdy neplánuji znova připojit k internetu. Přesto se tam samovolně odehrálo pár změn (nebo si prostě někdo hrál s nastavením, ale tomu moc nevěřím, protože sám nevím, kde by se něco takového dalo nastavit). Konkrétně jde o zapamatování parametrů u efektorů. Dřív si to pamatovalo nastavení z minulé session, teď jsou po každém novém startu všechny parametry efektů stažené na nulu a musím je vždycky vytahovat. Taky se mi občas u některých souborů smažou cue pointy. Jinak zasekávání nebo pomalejší odezva a se čas od času objeví, to není žádná novinka. Špatně upravené soubory praskají a lupají, ale to se taky nedá přesně určit, jestli to dělá zrovna Traktor, nebo něco jiného v našem setupu :)

A jak to bude s tím slibovaným záznamem? Zaznamenává se každý session jam, aktuálně máme něco přes 700 hodin záznamu. A teď prober se tím a najdi v tom alespoň půl hodinu, která by se mohla dát na Mixcloud, žejo… Na to už jsem dávno rezignoval. Místo toho jsme spustili stream, jak jste nejspíš už asi sami poznali z úvodního obrázku. Naše „hudba pro otrlé“ je vysílána živě pravidelně jednou týdně, tak jestli máte zájem, zkuste si nás najít ;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..