Přeskočit na obsah

Druhý upgrade herního PC

upgrade PC

Skoro 13 let starý hardware odešel do křemíkového nebe. Něco na desce nebo v procesoru. Nezjistil jsem přesně co, ale po dvanácti letech to asi nemá cenu řešit a nastal tedy čas, vyměnit dosluhující kusy za nové, lepší, rychlejší a modernější.

Do svého ULN herního děla jsem ještě nedávno pořizoval SSD disky a novou grafiku a vlastně by asi nebylo potřeba řešit cokoli dalšího několik následujících let, protože hry nehraji, nemám na to čas a tenhle počítač v kombinaci s projektorem sloužil především jako multimediální centrum nebo zobrazovač grafů. No a v poslední době se začal zasekávat, BSODit úplně náhodně a bez zjevné příčiny. Nejhorší na tom bylo, že tyhle události nebyly vůbec vidět v systémovém logu, takže jsem ani neměl žádnou šanci zjistit, co přesně za to může. Jisté bylo, že by reinstal Windows nepomohl, protože se počítač občas zakousnul i při bootování ještě před inicializací RAM. Zkusil jsem tedy vyhazovat a prohazovat paměti, měnit sloty, dokonce jsem zkusil koupit úplně nový 8GB DDR3 modul, ale bez výsledku.

Takže už vím, že paměti to nezpůsobují. Že by to chtělo přepastovat? Přeci jenom má to své roky. Ale vždyť se to nepřehřívá, zasekne se nebo padne do BSOD i při nečinnosti. Deska? Procesor? A jak to mám zjistit, když se to do logu nezaznamená?

Přiznám se, že to tak trochu není pravda, když říkám, že hry nehraji. Čas od času jsem si zkusil vystřílet nějaké ty bitcoin satoshi v Lightnite (když to ještě šlo). Tohle totiž byla nejideálnější varianta hry, na kterou jsem čekal dlouhé roky. Přestože nemám na hraní čas, těch 10 minut na jeden zápas se vždycky našlo a když se zadařilo, získal jsem i trochu těch satoshi. Není potřeba u toho trávit dlouhé hodiny, nemusím se nikam levelovat nebo postupovat do ranků a tříd. Stačí 10 minut a mám vyděláno. To je win-win situace.

No jo, jenomže když se mi ještě v lobby počítač zasekne, nebo se spoluhráčům odpojím uprostřed zápasu, protože se mi zBSODil počítač, tak to není moc příjemné ani pro mně, ani pro spoluhráče, kteří kvůli mému nespolehlivému obstarožnímu hardwaru projedou zápas…

No tak bylo rozhodnuto. Chce to nový počítač. Ale vždyť skříň, zdroj, disky a grafika pořád slouží, tak snad nepotřebuji celý nový počítač? Protože hraji Lightnite již od samého prvopočátku, za tu dobu mi hraní vydělalo na nový herní počítač. A kdybych začal rozprodávat svoje NFT, tak bych si mohl pořídit hodně nabušený stroj i s celým VR cirkusem. Ale tyhle satoshi zůstanou pěkně v peněžence na HODL. Potřebuji jenom novou desku a procesor a ty koupím za fiat na Aukru.

A tak pořizuji desku MSI B350 Mate s procesorem Ryzen 5 1600 s pamětí 8GB 2666MHz DDR4 a navíc je k tomu v M.2 slotu 128GB SSD s aktivovanýma WIN10. To je vlastně ideální bundle, který vyřeší můj problém během chvíle.

A skutečně. Odpojit a vytahat ze skříně starou desku a osadit touhle novou krasavicí, pozapojovat konektory a vrátit tam grafiku mi trvalo přesně jedno a půl piva :)

Ten rozdíl mezi DDR3, které jsem měl donedávna i v kapacitě až 20 GB a DDR4 je docela dost znát. I na 8GB DDR4 RAM se všechno načítá mnohonásobně rychleji, než na pomalých 16-20 GB DDR3. Tomu jsem nemohl skoro ani uvěřit. I ten systémový disk na M.2 tomu hodně přidává. Takže si mezi svátky asi najdu chvilku a konečně si něco zapařím :)

Trochu mě ovšem mrzí, že až se mi zachce okusit VR, tak procesor a deska by mohly stačit, ale GTX 1050 už na takovéhle vylomeniny nebude. No nic, spokojím se s tím, co mám. Snad bude sloužit alespoň tak dlouho, jako předešlý hardware…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..