Přeskočit na obsah

GTA 4 na notebooku




Moje obavy byly zbytečné.

K instalaci jsem se dostal až ve středu, kdy jsem si hru vyzvednul na poště. Za tu tisícovku mám nezvykle tlustou nadvakrát rozevírací krabičku, ve které je samotný dvd box obsahující 2 disky, mapu Liberty City, jednoho průvodce a druhého průvodce, což je ve své podstatě manuál. Samozřejmě vše s českým textem a celkově balení působí příjemným dojmem a člověk by ani neřekl, že dokáže některým lidem způsobit spoustu trápení a zla…

Instalace probíhá standartním způsobem a ze začátku se neobjevil žádný problém. Instalace byla asi ve 40% a najednou začne řvát antivir, že narazil na podezřelý kód (trojana) u tří souborů.
WTF?
V tu chvíli jsem byl bezradný, ale vidina hraní GTA IV mě donutila stisknout Ingnore a pokračovat v instalaci. Kdepak v Rockstaru udělali chybu?

Zhruba po hodince a výměně disků v mechanice, úspěšné registraci na R* sockách se snažím spustit hru.

Jenže hra nemůže ověřit originálku. Ani na druhý pokus, tak zkusím restartovat počítač a hle, po restartu ověření proběhlo úspěšně, zadávám sériové číslo a začíná anabáze s Windows Live. S tím taky nebyl větší problém, program si stáhnul nejnovější verzi, kterou jsem pak nainstaloval a podle několika doporučení spustil offline.

Konečně to vypadá, že se hra spustí.

LaunchGTAIV.exe se chce připojit k internetu a zobrazí si okno, které vypadá jako když se zpracovává bat soubor, jenže okno je prázdné, do toho tu je ještě gta4Browser a tohleto a támhleto, tohleto chce spustit tamto, támhleto chce změnu v registrech nebo si vytvořit vazbu na internetu… No všechno jsem povolil a vypadá to, že se už konečně něco děje.
Obrazovka se přepíná do rozlišení 800×600, objevují se zelené a modré logo Rockstar a hraje hudba a já začínám pomalu slavit že to funguje a že taková lama jako já to dokázala nainstalovat a spustit.

Objeví se nabídka a první co udělám, jdu se podívat na nastavení grafiky a nevěřím vlastním očím. Přednastavené rozlišení 1024×800 a všechno na medium, render quality dokonce na high !

To se mi nechce moc věřit a tak zkusím dát Benchmark a počítač přestane reagovat. Takže tvrdý reset a nový pokus. Tentokrát před spuštěním vyčistím windows od zbytečností, které zavádí hned při startu. Odlehčení prostředků programem Procexp dává trochu naději, že to bude ještě lepší, jenže ta prokletá ochrana SecuROM hlásí, že chce ukončit process explorer (který jsem samozřejmě ukončil) a restarovat computer…

Nic jiného mi nezbývá, nemám po ruce autoruns, tak alespoň příkaz msconfig a definitivní rozhodování co jo a co ne při startu systému a nakonec ten slibovaný další reset. Tím vpodstatě jsem donucen nakonec stáhnout z netu autoruns (než bych to někde našel na flash diskách, tak je rychlejší si to přímo stáhnout z internetu) a odškrtnout msconfig, který se po resetu vždy parazitně přidá do kolonky po spuštění.

Vidím tady spoustu jiných parazitních programů a klientů a uvědomuji si, že jsem tuhle novou instalaci windows ještě neladil… Nero check, zbytečnost, cd vypálím sotva jednou za měsíc, není potřeba tu mít nějakého zbytečného klienta a vyhledávací modul. Winamp agent? bez toho se určitě taky windows nastaruje mnohem lépe. Lightscribe od Hewlet Packard? Další parazitní utilitka, která akorát užírá tolik potřebné systémové prostředky…

Konečně se mi podaří spustit hru a přehrává se intro na parníku. Je znát, že to notebook vážně nestíhá, takže si počkám, až skončí intro a poprvé pojedu autem. Ujedu pár metrů při stroboskopickými asi 7 snímky za vteřinu a říkám si že tohle fakt ne. Tak tedy nastavení a snížení rozlišení na 1024x768px a stažením všeho na nižší hodnoty a snad to bude lepší…

Dám potvrdit zvolené hodnoty, obrazovka zčernala a počítač opět přestal reagovat. Takže opět tvrdý reset a zase od začátku…

Jenomže po tomhle resetu se mi hra nechce vůbec spustit, respektive obrazovka zčerná, jako po tom nastavení a mě nezbývá nic jiného než zase resetovat…

Co to kurva, vždyť už jsem normálně jel autem, tak proč to teď nejde?

Celkem často cituji Chacharskýho mechanika: Já se z toho poseru…

Dávám tomu třetí pokus a začínám uvažovat o nějakém nouzovém režimu pro hru nebo o parametrech pro příkazový řádek.

Napotřetí se hra naštěstí spustí a už se to i celkem „obstojně“ hejbe.

Ufff. Sláva.

Hra v místnostech běží kolem 25fps, na ulici ve dne to klesne na něajkých 20-15fps. V noci když objekty od světel aut hází už takhle dost hnusné stíny hodnota klesá ke 13fps. Když v noci pršelo, blikalo mi krásných 10-8fps, když jsem zkusmo najel do beden nebo popelnic, žádný vliv to nemělo.

Je to stále to staré dobré GTA a od San Andreas se změnilo akorát HDR osvětlení, postavy už mají všech pět prstů na rukách a možná více polygonů. Jinak to jsou stále stejně hnusný hranatý panáci, co mají sice hezky nasnímané motion capture, ale animace obličejů a interakce s prostředím je dost mizerná (to je i na konzolových verzích, ne že bych měl detaily na minimum). Když něco berou do ruky, nebo třeba otevírají dveře u auta, je to jako kdyby tam nebyli a kdyby je grafická karta ani nevykreslila, tak by se vlastně nic nestalo. No ale kdyby měli i tohle do detailu, tak bych hru nespustil už vůbec…

Jsou to drobnosti, ale člověk se nemůže ubránit dojmu, že takhle nějak to všechno fungovalo už i v San Andreas, tak proč si ten RAGE bere tolik výkonu? Taky mi příjde, že ten čas ve hře ubíhá strašně rychle. Stačí se na chvíli zastavit a pozorovat, jak rychle se posouvá stín. Troufám si tvrdit, že se tady denní cykly mění snad nejrychleji ze všech HDR her.

Na nějaké hodnocení je ještě brzo, mám za sebou teprve asi 11% hry a očekávám ten slibovaný patch, co dokáže za zázraky. Kupříkladu mi také nešel hrát bowling a jednou mi při nárazu auto propadlo mapou dolů do tzv. Matrixu (ale tohle asi patch nevyřeší).

Snad budu mít volnou neděli, takže si ke stolu nahromadím jídlo a pití a celý den budu pařit GTA4. Škoda jen, že na notebooku nelze hrát, když jede na baterku, takže si budu muset pod stůl dát lavor a otevřít okno, aby to tolik nesmrdělo.

Současné venkovní teploty kolem bodu mrazu mi zároveň budou blahodárně chladit komponenty, které se při provozu takhle náročné hry pořádně zahřejí a možná mi to i zajistí více jak 8 snímků ve vteřině při deštivých nocích v Liberty City, jinak se může stát, že z takhle zacukané hry ten lavor naplnim hodně brzo :)

1 komentář na “GTA 4 na notebooku”

  1. Ahoj, asi jsem větší lama, než jsem si myslela, ale vůbec mi to nejde spustit :-( Zasekla jsem se především u offline režimu Windows live a nevím, jestli se mi to správně propojilo s Rockstar Social Clubem .. nemůžeš prosím napsat na meil? byla bych ti moc vděčná, už se tu s tím štvu asi dvě hodiny a nikde jsem ještě nic nenašla :-(

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..