Přeskočit na obsah

Kamery jsou všude

no camerasMyslíte si, že můžete mít dnes ještě nějaké soukromí?

Určitě lze dodržovat určitá opatření, aby vás jen těžko někdo vystopoval.
Nepoužívat internet, nepoužívat mobil ani navigaci a vyhýbat se bezpečnostním kamerám.

No upřímně těm kamerám se vyhnout dost dobře nelze. Kupříkladu moji cestu do práce zaznamená každé ráno minimálně 6 kamer o kterých vím, ve skutečnosti jich bude určitě více.

Na internetu bylo několik návodů, jak si vyrobit ochranu, aby vás všudypřítomné kamery nemohly identifikovat. Zajímavé je, že ony stránky s návody fungovaly pouze několik dní, pak jako by se po nich slehla zem (pročpak asi?!)
Jediný doposud funkční videonávod, jak si vyrobit brýle, které váš obličej učiní neviditelný pro bezpečnostní kamery je na této adrese. Uvidíme, jak dlouho zde vydrží…

Jde o velmi jednoduchý trik, který využívá toho, že většina kamer nemá IR filtr a při použití lidskému oku neviditelného infračerveného světla bude na záznamu z kamery akorát bílý flek. Zkuste si třeba namířit dálkový ovladač proti fotoaparátu, pokud nemáte digitál s IR filtrem (jako že asi nemáte), uvidíte bílé světlo. Princip ochrany infračerveným světlem se už využívá například v některých galeriích, kvůli znehodnocení případných fotografií uměleckých děl.

Pokud ovšem bude používat brýle s IR diodami pouze jedinec, pak by se o takové anonymitě dalo pochybovat, když se bude v davu jako jediný pohybovat s bílým světlem místo hlavy, bude na záznamu z kamery nepřehlédnutelným cílem…

Praktické využití IR diod by se nabízelo například u SPZ u automobilů.
Ovšem již brzy na nás čeká mnohem důmyslnější monitorovací systém. Prozatím se moc neví o tom, na jaké technologii budou slibované čipy pracovat, takže ukáže až čas, jestli nám například takový RFID hunter dokáže pomoci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..