Přeskočit na obsah

Hloupá aplikace pro hloupé uživatele

Na internetu existují dvě skupiny lidí: První má osobní profil na facebooku a ta druhá četla jeho podmínky používání.

Ano, opět se bude mluvit o Facebooku a nekonečné lidské blbosti a rád bych, aby si lidé uvědomili jaká nebezpečná aplikace to je a jaké může mít důsledky její používání. A to tu nechci znovu rozpitvávat můj postoj k této monstrózní kartotéce lidských osudů, protože ho již všichni znají a vždy mě majitelé fb účtu ujišťují o tom, že tam nic nedělají, nic na sebe neprozrazují a mají ho jen na „koukání“. Ovšem když se večerní zábava ve skutečném světě přehoupne přes půlnoc, vypije se pár panáků, bývám svědkem hromadného fotografování a pořizování společných snímků za účelem vystavení a „olajkování“ na fb. Není vyjímkou, když použitý telefon nebo fotoaparát disponuje funkcí okamžitého publikování stiskem jediného tlačítka…

Název dnešního příspěvku jsem si vypujčil z řady nekonečných flame-war diskuzí, kde tato věta často padá v mnoha podobách. Samozřejmě že je to název poměrně dost nadnesený, protože ta aplikace sama o sobě není vůbec hloupá, ale velmi chytře a důmyslně navržená tak, aby ji hloupí uživatelé důvěřovali a hlavně svěřovali veškeré podrobnosti a aplikace přitom nenesla žádnou zodpovědnost, záruky a vymezovala si sama pro sebe sakra výhodné podmínky a pravidla. Jinýmy slovy: aplikace je na takovém levelu, jak moc hloupí jsou její uživatelé, ale v obráceném slova smyslu.

V poslední době mě docela vyděsilo (sebe)destruktivní počínání mnohých nebožáků, kteří si to ještě ani neuvědomují, ale jednoho dne se to nejen jim škaredě vymstí a s některými jsem na toto téma vedl vášnivé diskuze.

Dnes bych rád vyvrátil jeden mylný stále se opakující argument „já tam na sebe přece žádný podrobnosti nevyzradím„, nebo „to, co nechci aby se vědělo, tak to tam nedávám„. Už samotnou existencí vašeho osobního profilu a na první pohled nevinnými vazbami na vaše přátele a činnostmi tuto domněnku zašlapáváte hodně hluboko do země.

Tuhle jsem vedl docela zajímavou řeč s jednou slečnou z HR a ta mi potvrdila to, co jsem věděl už dávno. Kdybych se v jejich společnosti ucházel o místo a do životopisu bych uvedl, že jsem nekuřák (to tam mj. mám a díky tomu jsem prošel mnohem více pohovory, než kdy předtím) a také že nevlastním účet na fb, šance na získání zaměstnání by se o dost zvýšila. Pro lidi z personálního je to sice drobné komplikování jejich práce (personální oddělení existovaly před facebookem, dokonce i před samotným internetem), ale zase pro ně začnete být více zajímaví. Je to ovšem velmi individuální, někde to nemusí hrát vůbec roli, jinde budou zase vybírat z těch uchazečů, u kterých nehrozí, že polovinu pracovní doby stráví farmařením, nebo že budou zveřejňovat urážlivé zprávy o svých nadřízených…
Facebook se spolehlivě integroval do skutečného života a mnoho lidí ovlivnil. Některé ovlivnil jen mírně, některé poměrně silně a je potřeba si přiznat skutečnost, že nastane doba, kdy zcela zásadně změní a zmaří mnohé osudy a životy a takové věci bývají fatální a jsou nezvratné!

Facebook je ve škatulce „zábavná aplikace“ a když se lidi baví, jsou uvolnění a bezstarostní. Když jsou uvolnění, je pro ně snažší otevřeně mluvit o různých věcech a často nevědomky prozradit nějaké informace, které mohou být pro někoho důležité. Vzpomeňte si na panákovou foto-mánii v úvodu. Svítící lampička namířená na „pachatele“ se běžně mění za monitor a „výslech“ probíhá v pohodlí domova a je mnohem efektivnější než na policejní stanici.
Už několikrát jsem musel řešit případy, kdy byl někdo uvolněný, spokojený a bezstarostný a tak bezstarostně vyzradil hesla, přístupy nebo citlivé informace někomu nepovolanému. „Je to kamarád, ten to přeci může vědět a nikomu to nepoví, na to dám ruku do ohně.“ Bohužel realita je taková, že po šesti panácích se ten kamarád začne také cítit uvolněně a začne podobně přemýšlet a bude stejně sdílný, jako kolega, který mu tajemství svěřil..

Vraťme se ale k dnešnímu hrůznému tématu.
Facebook je z marketingového pohledu mocný nástroj, ale je potřeba ho vnímat jako hrozbu a ne jako zábavnou aplikaci! Když se hodinové taxy za pronájem jednoho windows botnetu pohybují okolo několika centů (Mac až 0,5$), jakou hodnotu asi může mít databáze půl miliardy osobních profilů?
V případě facebooku nejde o nakažený zombie-počítač, jde tu doslova o lidské životy!

Dosti svíravý pocit v žaludku se mi dostavil při zcela náhodném objevení fotogalerií novorozenců. Když už jsem objevil jeden archiv fotek, snažil jsem si rozpomenout na ostatní známé, co byli tou dobou v očekávání a za jedno odpoledne bych na jedné ruce napočítal nově narozené děti vzdálenějších i bližších přátel řekněme za poslední půlrok.

Věšina galerií měla několik společných prvků:

  • narození dítěte je ohromná událost a ve většině případů je potřeba ukázat ho všem na facebooku silnější než mateřský pud, což dokazují desítky, v extrémním případě stovky zveřejněných fotografií
  • věděl jsem kdy se miminka narodila, porodní váhu a výšku a samozřejmě také jak vypadají
  • věděl jsem kdo jsou jejich rodiče (a další příbuzní) , často i jejich věk a bydliště a plány do budoucna
  • u většiny dětí jsem věděl jaké prodělaly/prodělávají nemoce, na co mají alergii a jakou mají dietu a v neposlední řadě také kolik to rodiče už stálo a kolik ještě bude stát (zdravotnictví je v 21. století zlatý důl kvůli řadě vyšlechtěných nemocí se kterými se lidi už rodí díky zásahům do DNA)
  • dokázal jsem si poměrně přesně udělat obrázek o uspořádání jejich bytu nebo pozemku a majetkových poměrech; jaké mají televize, mobily, sporáky, žehličky, počítače a spousty dalších věcí a zdánlivých nepodstatných maličkostí jako např. kde přesně jim doma visí klíče od auta (a kdyby u jedné fotografie byl objektiv jen o několik centimetrů víc vpravo, věděl bych vedle SPZ a značky vozidla i stav tachometru)
  • přístup k poměrně velkému množství informací o sourozencích a dalších rodinných příslušnících (kdo z nich kreslí levou rukou, značku dětské sedačky, plínek, mastiček a krémů, cigaret rodičů, batohů do škol(k)y, bot a jiných věcí, jaké knihy mají v knihovně, co nejčastěji snídají, škola, kamarádi, hračky, domácí zvířata…)
  • pod mnoha fotografiemi bývají nekonečné sloupy doplňujících informací v podobě komentářů (často sice plkání o ničem nebo jak nádherné to miminko a rodičové jsou, ale z některých se dalo pochytit mnohem více- třeba to, že jejich pes není ani tak hlídací jako spíše vítací). Což je trochu nevýhoda pro špióny neznalé českého jazyka, protože překladač jim pomůže pouze za předpokladu, že by autoři komentářů psali spisovnou češtinou.
  • žádné z nově narozených dětí ještě nemá svůj profl na facebooku. Zvláštní, ale alespoň jedna dobrá zpráva, která ovšem nemá vůbec žádnou váhu, protože životy těch dětí jsou od jejich prvních okamžiků podrobně zaevidovány a zdokumentovány v cizí databázi u naprosto neznámých lidí, kteří si s ní mohou dělat co chtějí, protože jsou jejich majetkem. A teď nemluvim jen o majiteli facebooku, ale o kterémkoli člověku na světě, protože i kdyby ty informace byly sebevíc „zabezpečené“, na facebooku se stávají veřejnými ať chcete nebo ne.

Mnohem více děsivé je ale to, že v některých případech lze vyšťourat ještě více informací a že se to týká tisíců, možná milionů dětí, které o takovém počínání svých rodičů nemají tušení a nemohou ho vlastně nijak ovlivnit…

„Co nechci aby se vědělo, tak to tam nedávám“ Anička
Je sice dojemné, že střežíte to, že tajně čůráte do dřezu, ale tyto informace stejně nikoho nezajímají, vůbec už ne bytové zloděje, vyděrače, únosce dětí a pedofily. Ti se zajímají o to, kdy půjdete jako spořádaná rodinka hrát si s ratolestí do parku, nebo na kašpárka do divadla, případně do kolika je starší sestřička v družině a kudy chodí domů… Tohle všechno z vás dostat je mnohem snažší, než si vůbec myslíte a velmi rádi a ochotně všechny tyto informace ať už přímo nebo nevědomky poskytujete a přitom vás hřeje, že nějaké vaše intimnosti se nikdo nedozví, protože je sem nikdy nenapíšete…

Poměrně dost výmluvná může být největší mediální masírka těchto dní o ztracené devítileté Aničce.
Proč se ztratila a za jakých okolností? Nenesou náhodou její rodiče nebo spolužáci vinu? Nebo si za to může sama?
Pod její fotografií mělo být napsáno become a friend ale na to už si netroufám. Protože to už si může některý komisař vyložit třeba jako dětskou pornografií a jsem nahranej :)

Jedno miminko z tohoto seznamu jsem nedávno potkal v kočárku na ulici a jeho maminku udivil tím, co všechno o ní i jejím děcku vím a že ty záclony u nich v obýváku by chtěly vyprat. Zakončil jsem to otázkou, kterou bych rád osobně položil všem vzpomínaným maminkám:
Jak by se ti líbilo, kdyby stovky fotografií a veškeré podrobnosti o tobě a hlavně o tvých dětech vlastnil nějaký úplně cizí člověk a mohl si s nimi dělat co chce?

Asi každou starostlivou matku taková otázka zaskočí a ještě víc ji zaskočí, když si uvědomí, že to tak bohužel je. Samozřejmě že nejprve zpanikařila a hned se zajímala o to, co proti tomu může udělat. Nejhorší na tom je, že nemůže dělat vůbec nic a ani to nemůže nijak zvrátit, může si akorát přiznat svoji blbost, že udělala obrovskou chybu a svému potomkovi možná zničila život. Jedinou radu jsem ji poskytl: prevence. Pokud nechceš věnovat osud svého dítěte někomu cizímu a ani nevíš, jaké má se získanými informacemi úmysly, zruš svůj facebook profil! Již jednou zveřejněné informace a fotografie sice žádným způsobem nedostaneš nikdy zpátky, ani je nesmažeš, ale předejdeš tak dalšímu trestuhodnému zahrávání si s osudem svého dítěte!
Zrušení osobního profilu je pro některé slabší jednice naprosto nepřijatelná věc, ani téhle mladé mamince se útěk od stáda příliš nezamlouval, ale docílil jsem alespoň toho, že o tom začala vážně přemýšlet a v zájmu své vlastní rodiny jednou určitě zruší svou nesmyslnou virtuální existenci a možná že k tomu přemluví i svého manžela a ostatní maminky a já budu mít dobrý pocit, že jsem alespoň trochu přispěl k vymýcení ďábla…

22 komentářů na “Hloupá aplikace pro hloupé uživatele”

  1. ty detaily o tech vybavenich bytu me dorazily. ze zvyku fotim a orezavam vsechno tak, aby byly kompozice co nejjednodussi a o interierech mnoho neprozrazovaly, protoze mi to prijde nedulezite, ale z tohohle pohledu je to mnohem vetsi hnus. nikdy me to nenapadlo.

    btw existuji i lide, kteri delaji svym cerstve narozenym detem hned profil na fb. pamatujete si, jak trapne bylo, kdyz jste dovedli sveho pritele domu a rodice mu ukazali vase nahe fotky z detstvi? a jak bude tomu decku, az si zacne tyhle veci uvedomovat? bude mu to pak „jedno, protoze to ma prece kazdej“? psychologie se diky socialnim sitim dostava na uplne novou uroven…

  2. Nejlepší na tom všem je, že se díky hlouposti jedné uživatelky dá bezproblémů dostat do „zabezpečené“ galerie jiné uživatelky. Nevim, jestli to tak má být, nebo je to jen bezpečnostní díra, ale v případě FB mě to vůbec nepřekvapuje…

    Jinak se omlouvám za drobnou roztříštěnost článku, původně byl zhruba 3x tak delší a drsnější, ale chtěl jsem, aby byl přístupný pro většinu a neodrazoval svou délkou…

  3. nojo, ted je zase moda neustále na facebook nadávat, že jo? tak to děláte…

    a ten odkaz na sdílení článku je taky vtipný :D :D nadáváte na facebook , ale sdílecí odkaz tu je :D

    1. Možná bude překvapením, že nezanedbatelné množství přístupů na tyto články je právě z FB. A právě pro tyto uživatele je tento článek určen… Co je špatného nebo nepochopitelného na tom, že chci, aby se o tomto článku dozvědělo nejvíce lidí právě na FB?

      1. špatné je třeba to, že zase další osoba musí plivat na Facebook.. udělal ti něco? Facebook má každý, jaký si ho udělá.. což se nedá říct například o již zkrachovalém Líbku, tak je vše veřejné, na FB ne (stačí si vhodně nastavit soukromí a nebýt ovce která na vše kliká) :-)

        P.S. a dělej něco s webem, ukrutně pomalu to načítá .. a u mě problém není, ostatní stránky jedou pěkně rychle, jenom tu ten výtvor se táhne jak trabant :D asi blbej hosting :D

        1. Na facebook se tu neplive, v článku jsou pouze fakta, dokaž že to není pravda ;)
          Jednu věc mi prosím vysvětli: proč se nedokážeš podepsat a používáš „anonym“ (který kdybych chtěl, tak jsem třeba vůbec nemusel obnovit ze spamového koše), když na FB (který tu tak sebejistě obhajuješ) vystupuješ pod svým jménem?
          ad tvé tvrzení „Facebook má každý, jaký si ho udělá.“ Přečti si prosím článek znova a vysvětli mi, jak mohou novorozenci ovlivnit, jestli chtějí nebo nechtějí být něčím majetkem v cizí databázi… ?!
          Na lepším hostingu se pracuje, jen to chce čas.

          1. říkal sem, že kdo si správně nastaví soukromí a kliká s rozmyslem žádosti a jiné pozvánky, tudíž neodhalí každému na požádání své soukromí, tak je v pohodě :-) .. a Facebooku jako firmy bych se nebál že by třeba obchodovali s daty uživatelů, to by byla velká ostuda kdyby se to provalilo a to si nedovolí :P

            .. tak, vybrat nový hosting pro malý blogísek snad není takový problém :D .. vyberu, koupím, nainstaluju, přesunu obsah.. jedu dál… chce to tak den času na výběr a koupi a pak den na přesun webu, a to ještě přeháním.. možná i půl dne na každou z těch operací :-)

            1. Doufat že si někdo něco nedovolí v případě takových peněz je úsměvné:)

              Neodváděj prosím téma k jednomu dni. Až ho budu mít, tak třeba bude změna. Asi jsi nepochopil téma dnešního článku, bohužel to se mi občas taky povede…

          2. Aldíku, ty si teď říkáš Anonym? Ty asi nemáš jiný koníček než hemzání do diskuzí – přesněji do diskuzí kde /zatím/ ještě nemáš BAN. Moc ti tehdy asi ublížili na Libku, když ještě pořád na to vzpomínáš. Ale co, že? BAN sem, BAN tam. A jak umíš vždycky fundovaně poradit nebo zhodnotit něco ohledně ÁjTý problematiky.. máš můj hluboký obdiv.

    2. Z toho názvu mám pocit, že kdo nemá profil na FB je tedy chytrej. To je trochu podobné jako tmavovlásky, které dělají vtipy na blondýnky. Nic není černobílé a všichni, kteří mají profil nejsou hloupí. Jo já mám. V osobních údajích mám jen pár věcí a fotky tam mám dvě, z toho jednu upravenou jako ikonu. Na zeď dávám odkazy na články, které se mi líbí stejně jako videa z youtube. Našel jsem tam kontakty na lidi tzv. z minulosti, které bych jinak asi nesehnal. Netrávím tam hodně hodin, ale chodím tam pravidelně. Pokud to jde, nepíšu sms, ale vzkazy píšu tam.

    3. V komentářích klasický flame. Dalo se očekávat.

      Jinak se obávám faktu, že fb je fenomén stejného typu jako nástup mobilních telefonů a ty vydržely dodnes. Fenomén zákeřně označených osob na fotkách, nepřímých náznacích skrze přidávání do skupin, či přikování k Facebooku jakožto primární službě IM, za to jej odsuzuji.

      Ano, plivu na ten hnus fialový, ale po zkušenostech mi nic jiného nezbývá.

    4. facebook je pro mě databáze lidstva. a nechci domýšlet v co se to časem vyvine. A jak se bude nakládat s odobními údaji? toď otázka. Nicméně na fb mám profil, ale nemám čas ho spravovat (mám ho 1 rok a byl sem tam celkem tak 5x) a určitě se neřídím FB motem: Čím více přátel na FB máš, tím máš větší respekt v reálném životě.

    5. No, ona jedna věc je na Facebook jenom tak preventivně nadávat, pod záminkou co všechno by TEORETICKY mohlo nastat – a druhá věc je po cca roce docela intenzivní práce, oceňované řadou uživatelů FB (kteří vydatně klikali na „Líbí se mi“, žádali o přátelství – měl jsem na FB přes 300 pseudopřátel, přidávali se k mnou založeným skupinám), být regulérně „odejít“ – zcela bez možnosti odvolání nebo bez jakéhokoliv vysvětlení: viz

      Zkrátka – největší hrozbu FB je skutečně to, že vám tam kdykoliv mohou bez udání důvodu zablokovat účet a smazat všechna data – a proti tomu neexistuje žádné nápravné opatření. Tedy důvod, proč FB nepoužívám, je jednoduše ten, že si příliš cením výsledků své online práce (a takovou prací je i komentování odkazů, jejich hodnocení, sdílení, apod.)

    6. Článok je pravdivý, FB je naozaj databázou ľudstva a kto si myslí, že jeho údaje na FB zostanú na FB, ten je naivný. Viete si vôbec predstaviť, akú marketingovú a politickú hodnotu má taká obrovská databáza? Nie nadarmo je v podmienkach pri registrácii napísané, že všetko čo kedy na FB dáte, sa stáva majetkom facebooku. Je to ohromný nástroj na sledovanie ľudí.

      Môžete si povedať – a čo? Tak nech to vedia a nech si to použijú ako chcú, ako by to mi to mohlo znepríjemniť život? Aj to je prístup, ale nikdy nevieš čo ťa čaká. Nikdy nevieš, či to, čo sa o tebe vie na FB, raz nebude tvoja nevýhoda.

      Preto som si nikdy na FB profil nevytvoril a žijem si rovnako šťastne ako keď FB neexistoval. O všetkých akciách sa dozviem, kamarátov mám dosť, skrátka som dostatočne socializovaný a nepotrebujem sa deliť o svoje zážitky s kamošmi zo základky, ktorých som 10 rokov nevidel. Osobný kontakt má mnohonásobne väčšiu hodnotu, tak prečo strácať čas za počítačom? Čo tak radšej niečo vytvoriť?

    7. V lecčem s tebou souhlasím, i když místy už je to fakt trochu paranoidní. Největší průser je to s těma děckama. Máš tu link na článek ze 4004.cz, který mimochodem napsala moje maličkost, tak nevím, jestli jsi četl taky tohle: . Mají už i ty svoje profily a to někdy ještě před narozením, což je fakt úlet. Primárně za to ale nemůže FB, nýbrž fakt, ty matky jsou krávy a nepřemejšlí.
      Stejný je to s lidma, který tam o sobě všechno vykecají a tím všechno myslím právě adresu, věk, telefon, kde fachaj a kam se choděj ožrat a nafotí si tam celej barák i s půdou. Intimní detail o chcaní do umyvadla je poměrně bezpečnej…za to tě tak akorát zjebe stará :)
      FB by měl fungovat tak, že co si zabezpečíš, k tomu nikdo nemůže. Ty úniky UID jsou sice blbý, ale paradoxně možná bezpečnější, než když nějaká hloupá máma sdílí všechno se všema a dostane se k tomu nějakej úchyl. Marketingocý společnosti, co sosaly ty data, nezajímá tvoje CV ale statistiky s miliony jednotek…prostě se snažej ve velkým mapovat chování lidí a jejich zájmy, aby jim mohly vmést tu správnou reklamu do ksichtu. To není na internetu žádná novinka a dělají to všechny internetový vyhledávače včetně honorovaného Googlu a každej počítačově gramotnej člověk to ví. Problém je, že FB ti EXPLICITNĚ říká, že data jsou v bezpečí. Těžko ale říct, jestli záměrně lže nebo prostě občas něco nevychytá.
      Celkově je tady to nadávání na FB trochu přehnaný. FB je logický výsledek rozvoje webu 2.0 a my se s tím akorát musíme trochu sžít a používat to s větším rozmyslem. Virtuální život není „nesmyslný“ a pokud bloguješ a tohle říkáš, tak si protiřečíš. A navíc, na internetu děláš denně spoustu věcí a od psaní mailů po nakupování letenek a pokud nejseš nějakej nabušenej expert, tak nemůžeš ani v nejmenším vědět, co všechno se v té síti děje a do jaké míry se dá zmapovat tvůj život. Ten FB je prostě akorát okatější.

    8. Jo a ještě dodatek k těm HR: Oprav mně, jestli se pletu, ale přijde mi, že se za ty hR a jejich výběr na základě vlastnění/nevlastnění FB profilu vlastně stavíš…to teda fakt nechápu. Tohle znova není žádnej problém FB ale toho, že HRs jdou daleko za hranice tvé profesionality a serou se ti do osobního života a jsou schopný tě diskriminovat na základě vlastností a zálib, který nemají s danou prací nic společnýho. Pokud někdo kouká na to, jestli máš FB, je to stejný, jako když ti dělá testy na THC, než tě do tý fachy vezme. Co je mu kurva po tom?

      1. joo dvě děcka měla na FB i svůj ultrazvuk, na to jsem zapoměl.
        A co se týče HR, tak jsem dlouho přemýšlel, jestli to k tomu mám vůbec dávat, protože je to trochu mimo téma a původně ten odstaveček byl na celou stránku…

    9. s článkem souhlasím, ale ne bezvýhradně.
      1) nesouhlasím s premisou, že každý uživatel facebooku je hlupák. zhruba 90% uživatelů za hlupáky označit lze, ovšem ne kvůli tomu, že jsou zaregistrovaní na nějakém serveru, ale protože 90% všech lidí tvoří hlupáci (sturgeonův zákon).
      2) dovedu si představit bezrizikové užívání facebooku. konkrétně ty, jako bloger, ho můžeš využít jako distribuční kanál svých článků. zaregistruješ se, kromě e-mailu nemusíš uvádět žádná data. v zabezpečení se pak zneviditelníš pro všechny uživatele, seznam svých přátel nastavíš viditelný pouze pro sebe, zakážeš možnost být označen na fotkách apod. nebudeš nahrávat žádné fotky, psát statusy ani se nebudeš nikam přidávat. vyhledáš si pouze konkrétní lidi, které budeš chtít mít ve svých přátelích. a pak už budeš jen posílat odkazy na své články. ze svého profilu tak vlastně uděláš rss kanál pro své přátele. a jako bonus ušetříš nějaký love, protože se s nima na pivo nebudeš muset domlouvat přes mobil, ale sfoukneš to rovnou z facebooku. a nebo taky ne, to už záleží na míře tvý paranoii ;)

      1. Nemusíš mi povídat o využití této stupidnosti, tyhle věci a ještě mnoho dalšího vím, byl jsem na marketingovém školení FB a protože vím jaká zrůdnost a nebezpečná a děravá věc tahle aplikace je, nikdy bych se tam nezaregistroval…

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..