Přeskočit na obsah

Používejte UTM kampaně správně

Dost často se setkávám s uživateli (převážně na diskuzích a fórech), kteří ve svých příspěvcích používají odkazy a používají je blbě. A protože se to v poslední době u mnoha uživatelů stává pravidlem a ne vyjímkou, popíchlo mě to k sepsání tohoto článku.
Konkrétně jde o to, že někdo v diskuzi odkazuje na www stránku, jejíž adresa je v normální podobě krátká a jednoduchá (www.adresa.cz), ale svou neznalostí nebo pohodlností si ten odkaz po sobě nedokáže zkontrolovat a místo krátkého odkazu vloží neskutečně dlouhou a složitou podobu adresy, která se ani nevejde do adresního řádku…

Rád bych se o tom dneska rozepsal a naučil mnohé neznalé správně zacházet s odkazy a správně je vkládat do příspěvků, protože mě vždycky hrozně vytáčí, když v nějaké diskuzi vidím odkaz s UTM kampaní na konci.
Tento článek je určen hlavně pro BFU, takže se předem omlouvám zkušenějším, že nebudu problematiku rozebírat podrobněji.

Co je to UTM a k čemu slouží?

Jednoduše řečeno, běžné odkazy zakončené UTM značkami jsou pomůckami pro webmastery, aby v Google Analytics získali rychle přehled o tom, odkud se návštěvníci dostávají k jejich obsahu a jak jsou úspěšné placené odkazy, bannerové reklamy, agregátory, partnerské odkazy, reklamní systémy nebo třeba odkazy v e-mailových podpisech…

Přečtěte si také: Jak sledovat stažení souboru

UTM je tedy označení odkazů, u kterých chceme tímto způsobem měřit míru prokliků nebo účinnost reklamních a e-mailových kampaní. Na konec běžného odkazu se tedy ještě přidává kus kódu, který může vypadat nějak takto:

#utm_medium=cpc&utm_source=sklik&utm_campaign=produkty-nove&utm_content=procesory

Z výše uvedeného UTM odkazu je patrné, že byl použit z cpc (cost per click) reklamní kampaně od skliku, jednalo se o nabídku nového zboží a konkrétní reklama zobrazovala procesory.

Všimněte si například podoby odkazů v horní liště na www.zive.cz. UTM kampaně jsou tam proto, aby webmaster mohl jednoduše a bez zbytečného filtrování nebo dohledávání zjistit odkud kam návštěvníci chodí a získaná data mohl snadno exportovat pro zpracování v dalších částech redakce.
S označováním odkazů pomocí UTM se na internetu setkáváte prakticky na každém kroku a ani o tom možná nevíte.
Pro zájemce o podrobnější informace a způsobu použití navštivte nápovědu Google.

Co způsobím, když v diskuzi použiji odkaz s UTM?

Proklikat se na požadovanou stránku, vykopírovat adresní řádek a honem to prsknout do diskuze. Je to jednoduché a rychlé a není potřeba u toho moc myslet. Co tím ale můžu způsobit?
Tak hlavně webmasterovi znehodnotíte celou měřenou kampaň. Pokud takhle blbě odkážete v diskuzi, kterou navštěvují stovky nebo tisíce dalších uživatelů, jistě vás bude webmaster proklínat, protože díky vám může/musí celou kampaň přejmenovat a předělávat.
Také se dá z UTM koncovek odkazů vyčíst i několik dalších věcí.
Například tak dáváte všem ostatním informace o tom, kde se na internetu pohybujete, jaké odebíráte zdroje, kde jste ten konkrétní odkaz našli, nebo jaké reklamy jsou pro vás zajímavé (tj klikli jste na reklamu a ještě se s tím pochlubíte).
No a hlavně celému světu ukazujete, že jste totální lama, která se může řadit vedle takových chytráků, kteří umí akorát kliknout na ploše na modré éčko a když se neobjeví seznam nebo facebook, tak nejde internet…
Nikdo se přece nechce na internetu prezentovat jako pitomec a amatér, nebo vy ano?

Takže. Předtím než někam přidáte odkaz, pořádně si ho prohlédněte a v případě, že je na konci UTM kampaň, zkraťte ho prostým smazáním všeho od #utm nebo ?utm až do konce.

Pro příklad: Vámi použitý odkaz tedy nebude vypadat takto:

http://bazar.najisto.centrum.cz/?utm_source=centrumHP&utm_medium=menu

ale prostě a jednoduše jen takto:

http://bazar.najisto.centrum.cz/

Odkaz bude směřovat na stejnou stránku jako ten první, správce webu vás nebude nenávidět a hlavně nebudete na fóru za blbce…

Chci UTM kampaně používat pro svůj web

Není to problém. Pokud na webu máte měřící kód Google Analytics stačí k odkazům vedoucím na váš web přidat UTM značky.
Například pokud v e-mailové korespondenci používáte automatické přidávání podpisů s odkazy na váš blog, přidejte si na konec tohoto odkazu UTM kampaň. K tomu vám může docela dobře pomoci Nástroj URL Builder.
V případě, že na svém webu nebo blogu používáte RSS agregátor FeedBurner, tak takové odkazy směřující na váš web jsou již rozšířeny o UTM kampaně hezky rozlišující, jakým způsobem se návštěvník dostal k vašemu obsahu (viz obrázek).

Statistiky a výsledky UTM kampaní pak naleznete v Google Analytics pod záložkou „Standardní přehledy“ (pokud tedy už používáte novou verzi vzhledu) > Zdroje návštěvnosti > Kampaně

UTM kampaň od Feedburneru

2 komentáře na “Používejte UTM kampaně správně”

Komentáře jsou uzavřeny.