Přeskočit na obsah

Jaké heslo ukrývají hvězdičky?

Asi nepřicházím s žádnou šokující novinkou a někteří tento trik možná už znáte, mnohde ani není potřeba, ale přesto se tento lifehack (nebo přesněji řečeno webhack) může někomu někdy někde hodit.

Třeba když máte složité heslo a chcete se přesvědčit, že ho zadáváte správně. Nebo jste si neopsali heslo, nemáte ho uložené a formulář vám nenabízí možnost zobrazení zadaného hesla v textové podobě.

Takže máte před sebou vyplněný formulář a zadané heslo je skryto za hvězdičkami nebo černými puntíky. Jak bylo to heslo? Jak si ho odkryji? Jak zjistím, jaké heslo se schovává za puntíky?

Následující obrázkový návod berte jen jako ukázku, protože zrovna WordPress umožňuje po kliknutí na symbol oka zobrazit vložené heslo skryté za černými puntíky. Ale na internetu se můžete setkat s mnoha takovými formuláři, které vám takto snadno nedovolí odkrýt, co se skrývá v políčku s heslem.

Takže co dělat, když některý formulář neumí v základu rozkrýt to tajemné heslo? Řešení je vskutku velice jednoduché a tento postup funguje ve většině internetových prohlížečů (testováno v Brave, Firefoxu a Chrome).

Klikněte pravým tlačítkem myši do okénka, kde máte zadané heslo, které je ukryto za černými puntíky, a z kontextové nabídky vyberte Prozkoumat (ve Firefoxu to je Prozkoumat prvek). Ve všech běžných prohlížečích také funguje klávesová zkratka Ctrl+Shift+I.

V HTML kódu najděte řádek, kde je definován dialog pro heslo. Prostě hledejte řetězec <input type=“password“

Tady už jenom stačí změnit type=“password“ na type=“text“ a hned se vám odhalí, co je ukryto za hvězdičkami nebo puntíky ;)

Veškeré změny, které takto provedete ve svém prohlížeči se nikam neukládají a nemusíte se bát, že byste tímto něco rozbili nebo nějak narušili bezpečnost na serveru. Většina internetových prohlížečů má tento nástroj, který slouží hlavně pro vývojáře a kodéry, aby měli možnost jednoduše testovat úpravy v kódu, které jim okamžitě překreslují editované prvky na stránce a nemuseli pokaždé provádět změny v editoru, ukládat, uploadovat na FTP a refreshovat. Takhle lze snadno cokoli na stránce ihned lokálně otestovat nebo upravit a člověk se nemusí zdržovat zbytečnými úkony navíc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..