Přeskočit na obsah

Zastavte Putina, než bude pozdě!

Musím se přiznat, že jsem tento týden v pondělí ráno vstával s takovým hodně zvláštním pocitem, že všechno může být ve vteřině úplně jinak, než jak jsme doposud zvyklí a že taky to může být naposledy, co mě budí budík a ne siréna. Asi není potřeba dlouze rozepisovat dění ve světě posledních pár dnů. Šílenec z jaderné velmoci posílá své vojáky vraždit nevinné civilisty do Ukrajiny s tím, že se jenom brání, jinak by Ukrajina napadla Rusko…

Sankce okolního světa na sebe nenechaly dlouho čekat, ale budou k něčemu? Putin straší svým jaderným arzenálem a pokud by měl padnout, tak s sebou vezme všechny. To je jeden z nejčastěji zmiňovaných scénářů, které se na internetu v diskuzích objevují. Dá se tomu nějak zabránit? Jsme na to připraveni?

Dělejme alespoň co můžeme:

https://kuzelovi.cz/FuckPutin.html

Jednoduchá stránka, která posílá dotazy na weby, které šíří dezinformace a podporují agresora, čímž je zahltí a učiní nedostupnými. Víc toho prozatím asi udělat nemůžeme, ale i taková malá pomoc je ve výsledku velmi užitečná.

KPZ sbalená

Pro hasiče jsme nedávno dělali takové šikovné informační materiály, ve kterých byly mj. uvedeny rady, jak se připravit na mimořádnou událost, kdy by člověk musel nenadále opustit svůj domov.

Ze svého kufru na videoprojekci jsem tedy vyházel všechny šňůry, konektory a prodlužovačky a nahradil je věcmi dle příručky od hasičů:

Čisté oblečení, spodní prádlo alespoň na 3 dny, náhradní boty a rukavice. Lžíci a trvanlivé potraviny (dneska jsem ještě dokupoval nějaké paštiky, instantní polévky, přesnídávky, sušenky a pití s uvedenou trvanlivostí do roku 2024) na dva dny by se s tím dalo přežít, když se uskromníme, tak i čtyři. Dále nějaké nářadí (šroubováky, nůž, stahovací pásky, pracovní rukavice, plachtu, popruhy – ty jediné v tom kufru byly i před tím). Našel jsem ve skříni i vyřazenou autolékárničku, šup tam s ní. Husákovy děti si jistě pamatují na branné cvičení, takže v Kufříku Poslední Záchrany nesmí chybět pláštěnka, igelitové pytlíky i gumičky. Taška se základními hygienickými potřebami jako jsou toaleťák, mýdlo, kartáček na zuby, pasta a papírové kapesníky. A pak jsem tam naházel ještě co mi přišlo pod ruku a mohlo by se třeba hodit: Náhradní tkaničky do bot, zápisník, tužku, zapalovač, sirky, svíčky, kolíčky, reflexní vestu, blikačku na kolo, lepící pásku, WD40 (nejen jako mazivo, ale i jako podpalovač i obraná pomůcka na blízko – s olejem v očích se na vás vážně špatně míří zbraní), odlamovací nožík atd. Z elektroniky to jsou hlavně nabíječky a kabely k telefonům, multifunkční powerbanka, která je zároveň svítilnou, BT reprákem a rádiem, nabíjecí baterie s nabíječkou, manuální trafo na kličku (sice vám po hodině točení upadne ruka, ale ledascos se s tím dá dobít), starý vyřazený mobilní telefon Sony Ericsson (je starý, ale na jedno nabití stále vydrží 14 dní) a na lísteček napsané kontakty na pár lidí. Potom Trezor i pár bankovek a nějaké důležité dokumenty, záruční listy, pojistky, vojenská knížka atd. Prostě to, co nemám v elektronické podobě uložené v cloudu.

Zvířata a děti by měly mít každý svůj batůžek nebo kufřík. Pro psa trochu toho krmiva, vodu v lahvi, misku, košík a vodítko. Obsah dětských zavazadel by měl být víceméně stejný, jak je popsáno výše, jen tam jsou některé položky nahrazeny hračkami nebo časopisy.

No a nezapomeňte si svá zavazadla označit jménem nebo jiným poznávacím znamením! A před nouzovou evakuací doma zavřít vodu, plyn a elektřinu. Při mimořádných situacích člověk nemůže nikdy vědět, na jak dlouho odjíždí, ani jestli se vůbec vrátí…

Co do takových zavazadel určitě nepatří je seed k Trezoru. Nemůžu přeci vědět, kde budu svůj kufr muset odhodit a kdo se v něm může hrabat. Seed má být bezpečně schovaný na bezpečném místě, ale přesto je lepší se ho naučit zpaměti. Problém ale je, že já těch peněženek mám trochu víc a blbě se to pak učí…

Bude to k něčemu? Pokud by Putin shodil atomovku, tak takový kufr a věci z něj budou stejně nepoužitelné, protože i když to přežijeme, budou plné radiace. Krytů tu je žalostně málo, takže moc šancí bych tomu nedával. No ale rozhodně je lepší být připraven na nejhorší a mít alespoň nějakou výbavu, než utíkat bez ničeho. Ve zprávách a na sociálních sítích to ukazují docela názorně…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..