Přeskočit na obsah

Doplňky do Firefoxu

Mozilla Firefox je můj neoblíbenější prohlížeč a nedám na něj dopustit. Prohlížení internetu s ním je rychlé, pohodlné a bezpečné. Navíc se Firefox dá snadno přizpůsobit a rozšířit o stovky, ne-li tisíce doplňků, které prohlížení a práci s internetem posouvají do jiných dimenzí.

Dnes vám představím doplňky, bez kterých by můj internetový prohlížeč nebyl prohlížečem.

Toggle Menubar

Užitečná věcička pro majitele netbooků, notebooků a vůbec všechny, kteří mají malou obrazovku. Tento doplněk zvětšuje užitnou renderovací plochu prohlížeče tím, že schová hlavní nabídku. Hlavní nabídku lze vyvolat stisknutím Alt nebo F2.

Web Developer

Nepostradatelná utilita pro tvůrce webů, testery a vůbec všechny, kteří se hrabou v kódu. Umožňuje dělat kouzla se stylováním zobrazené stránky. Nejčastěji používám jednoduchou editaci css stylů a výsledek vidím hned na obrazovce realtime.

WOT

Při návštěvě libovolné stránky ihned vidíte její důvěryhodnost díky malému indikátoru vedle faviconu u adresního řádku. Hodí se zejména v případech, když narazíte na supervýhodnou nabídku práce z domu a červené kolečko vás upozorní, že tady vyplnovat své osobní údaje asi nebude ten správný nápad…

SearchStatus

Další velmi užitečný nástroj pro všechny vývojáře a kodéry. Ve stavové liště zobrazuje Pagerank a Alexarank aktuální stránky a umí toho ještě mnohem více. Po kliknutí na ikonku pravým tlačítkem si o stránce můžete zjistit spoustu dalších podrobností. Od souboru robots.txt až třeba po zvýraznění klíčových slov na stránce.

NoScript

Snad nejdůležitější doplněk pro bezpečné prohlížení webu. Spousta webů by rádo při vaší návštěvě instalovalo nejrůznější spywarové aplikace, vyskakovací okna nebo prostě jenom zpracovalo kód Google Analytics. S tímto doplňkem si sami určíte co takovému webu dovolíte a co ne. Možná že sami budete překvapeni, co všechno musíte povolit, aby jste mohli používat třeba takový Facebook

Adblock Plus

Když už máte nainstalovaný NoScript, tak by se mohlo zdát, že tento doplňek není potřeba, ale ne všechny bannery jsou javascriptové objekty a čas od času narazíte i na obyčejný reklamní banner, který je potřeba zablokovat. Sníží se tím množství přenesených dat, stránka bez bannerů se zobrazuje rychleji, nikde na vás nic nebliká atd. Toto rozšíření má v sobě několik základních sad blokování nejčastějších bannerů a můžete si je jednoduše doplnit o další. Tento doplněk najdete i v repozitářích Ubuntu 9.10

InFormEnter

Jak může být registrace do katalogů snadná :) Každý, kdo často vyplňuje nějaké webové formuláře si s tímhle doplňkem usnadní práci. Nyní na vyplnění políčka stačí jeden klik ;)

Download Statusbar

Při stahování už na vás nebude vyskakovat žádné okno, průběh stahování se vám bude zobrazovat dole nad stavovým řádkem v přehledných okýnkách.

Fission

Průběh načítání stránky vidíte přímo v adresním řádku. Inspirace u jednoho nejmenovaného prohlížeče

Tak toto jsou rozšíření Firefoxu, které momentálně používám. Samozřejmě že jich mám nainstalováno více, ale jsou povypínané, protože když je zrovna nepotřebuji, je zbytečné je mít povolené. Příliš mnoho doplňků v kombinaci se stovkami RSS zdrojů můžou spouštění prohlížeče nepříjemně protáhnout, ikdyž od Firefoxu verze 3.5 v posledním Ubuntu 9.10 je Firefox připraven k práci takřka okamžitě i s desítkami aktivních doplňků :)

1 komentář na “Doplňky do Firefoxu”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..