Přeskočit na obsah

Kyberšikana nebo umění?

Jeden z dalších důkazů toho, že sociální sítě nejsou jen k užitku a radosti, ale že mohou člověku sebrat ideály, znepříjemnit a zkomplikovat život prvoplánovým a krutým vtípkem.

Haló lidi, je tu jedna soukromá společnost, která by moc chtěla, abyste jí svěřovali všechny svoje podrobnosti a detaily o vašem životě a životě vašich kamarádů.
Máme tu už spoustu vašich přátel a ten tlak bude tak silný, že brzy podlehnete taky, protože kdo nebude mít profil na naší nové super úžasné sociální síti, bude společenský outsider, nula a bez členství si ani nebude moci koupit lístek na autobus…

Takhle nějak to může začínat. Nikdo přece nechce být nula, společenský vyvrhel, nebo nikam nepatřící otloukánek.

Proto si honem založ svůj profil, vyfoť se v koupelně a uploadni svoje fotečky do galerie, naklikej si všechny kamarády a užívej si toho skvělého pocitu, že někam patříš, že máš svůj vlastní profil a že jsi jako ostatní tupé ovečky. Pokud jsi ještě školák, je to otázka bytí a nebytí a tvého společenského postavení v kolektivu a pokud už do školy nechodíš, měl by jsi mít už trochu rozum. Bohužel existují případy svědomitých rodičů, kteří svému čerstvě narozenému miminku vytvoří profil na některé sociální síti (nejlépe v den narození), do kterého ládují stovky megabajtů fotografií a videí na kterých můžete shlédnout jak miminko hezky papá, spinká a kaká… Až takové miminko vyroste, určitě bude svým rodičům strašně vděčné, že má v seznamu přátel tolik pedofilů a ostudu jako kabát z těch sladkých růžových dupaček…

Nezapomeň se se svojí galerií pochlubit všem ve škole, aby viděli, jak moc přísně se na těch fotkách tváříš a jakej jsi gangsta. Určitě to všem vyrazí dech a budou tě plácat hrdinsky po zádech.

Na jednu věc jsi ale zapoměl. Mezi tvými spolužáky nebudou všichni lapat po dechu z toho, jak moc cool jsi, ale někteří budou lapat po dechu z toho, jak se ti budou smát. A některé zvlášť závistivé a kreativní spolužáky může napadnout si tu zábavu ještě trochu více užít.

Fotky jsi jim už nafotil u vás v koupelně, takže je stačí akorát stáhnout, nahrát s trefnými komentáři do zbrusu nového fake profilu, vyplnit osobní údaje s trochou pikantností ze soukromí (co na tom že to není pravda, důležité přeci je, aby byla sranda) a na světě máme dalšího usmrkánka, s nejistou sexuální orientací, který se v noci počůrává a chlubí se stím na internetu.

Ty jako ještě nic netušící oběť si užíváš popularity, kterou ti měl zajistit tvůj vlastní osobní profil a přitom ti nedochází, že tě lidi poznávají díky tomu fake profilu, který vytvořil některý z tvých imbecilních kamarádů.

Takových případů bylo je a bude stále pořád dost. Většina podvodných účtů jde na první pohled rozeznat a čím hůř vyplněný fake profil, tím horší bude reakce. Pokud si ale takový podvodníček dá opravdu hodně záležet na věrohodnosti, nemusí být rozlišení skutečného a podvodného profilu tolik jednoduché a pro oběť to může znamenat ještě horší následky a trauma.

Co může věrohodnost takového podvodného profilu ještě zvýšit? Fotografie nestačí, což takhle přesvědčit veřejnost, že se oběť dala na dráhu hudebního umělce?

Tento nápad měla skupina vtipálků, kteří mají na svědomí podvodné profily na Bandzone. Asi se nedozvíme, jestli tím chtěli někoho cíleně zdiskreditovat, nebo si prostě jen náhodně vykradli některý z milionů dostupných profilů, každopádně tomu museli věnovat trochu více úsilí a času a po vzoru Levouše Mareše přezpívat některé popové nahrávky a vyplnit profil tak, aby vypadal důvěryhodně. Tím, že budou své oběti presentovat jako zpěváky s nejrůznějšími hendikepy nebo pohnutými osudy, jistě vzbudí soucit a když dokonce dají k poslechu malou ochutnávku z „jejich“ tvorby, tak si věrohodnost pojistí. Ty nejznámější fake profily jsou např. Kašík, Psychotronic, Lojza3M a nakonec ten nejlepší Emi101, jehož fake profil je nejzdařilejší (díky za tip Hulínovi, je to vůbec fake nebo vážně tvůj kámoš? ;)) Po detailnějším průzkumu a poslechu jeho opravdu povedených písniček zjistíte, že ta vada řeči, na kterou několikrát sám „autor“ poukazuje je hraná a texty v profilu jsou psané podobným stylem s podobnými chybami, jako u předešlých odkazovaných profilů. Každopádně Emil se stává opravdovým hrdinou internetu a člověk, který ho stvořil, má nejen skutečné hudební nadání se kterým by měl uvažovat o přihlášce do některé ze stupidních televizních realityshow-hudebních soutěží, ale obsah profilu musel také dobře promyslet a připravit, protože podle komentů mu to spousta uživatelů baští.

http://media.bandzone.cz/track/aa/aaadam/emil-6-resi-problem.mp3

Aue co když Emiu je opuaudový a vy si tu z něj děuáte pudeu? Sám vám pueci uadí, abyste se mu nesmáui!

Reakce takové oběti bude předvídatelná. Proti fake profilu se nemůže vlastně nijak bránit, nemůže nijak zasáhnout ani nic ovlivnit, protože třeba ani vůbec netuší, kdo si z něj takhle vystřelil a po kom má požadovat smazání obsahu. S největší pravděpodobností smaže ze svého pravého profilu všechny fotky, které vtipálek ukradl a to je chyba. Takové fotky pak nelze reverzně dohledat (jako v případech na Bandzone), aby se dal zjistit skutečný autor nebo alespoň jeho originální internetová identita.

Pátrání po skutečných osobách z fotografií bude obtížné pokud je osobně neznáte a pravděpodobně kdybyste ho skutečně našli, tak by vám všechno popřel. Není se čemu divit, alespoň máme jistotu, že dostal lekci, že sociální sítě v kombinaci s lidskou blbostí dokáží pobavit zrovna na váš účet…

Může se to stát i vám! Jak byste se zachovali, kdybyste zjistili, že vám někdo vykradl účet a vaše fotografie použil v podobném fake profilu?

2 komentáře na “Kyberšikana nebo umění?”

  1. aaachjo. tohle jsou proste opakovane recyklace starych problemu. akorat ze ted v tech IN socialnich sitich se s tim perou BFU lamky :( pred par lety jsem resila podobny problem, jedna osoba me virtualne napadala, posilala mi sproste zpravy a umistovala moje fotky se „zavadnymi“ komenty pod mym jmenem na fora (to uz facebookari ani neznaj, diskusni fora!!). a tak vubec. clovek hlavne nesmi vypenit. kontaktovat majitele daneho prostoru se vyplati, vetsinou jde dodatecne nastavit i nejaka omezeni – ignorace uzivatele na foru, blokace posilani sms z netu.. (nevim jak u fb, nepouzivam ho). hlavne ale nemazat ani neutikat z boje. ostatni lidi muzu na takovy problem upozornit, aspon si daji bacha. bandzone profil jeste nekde mam, ale nikdy jsem ho neuzivala aktivne, prichazim tak opet o mnoho zabavnych kazdodennich roflu, co? :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..