Přeskočit na obsah

100 hodin v Just Cause 2

Akční hra Just Cause 2 vyšla v březnu loňského roku a krátce po jejím vydání jsem si ji také musel pořídit, protože dle nejrůznějších preview a recenzí slibovala opravdu široké možnosti se vyřádit a vyblbnout na skutečně obrovské mapě.
Jedničku jsem nehrál, dvojka mě zaujala jak DX10 grafikou, tak i možnostmi prezentovanými v promo videích. A jelikož je tento způsob léta poněkud nešťastný, jednoho deštivého dne si po velmi dlouhé době spouštím Steam a vidíml, že v Just Cause 2 mi ke krásnému kulatému výročí chybí už jen jedna hodina.

Rico Rodriguez přezdívaný Scorpio je jediná hratelná postava celé hry a jeho hlavní zbraní je vystřelovací hák na laně ala Spiderman, který mu slouží k rychlému přesunu z bodu A do nedalekého bodu B, spojení objektu Y s objektem Z, shazování nepřátel z výšky, nebo prostě jen dodání potřebné rychlosti při plachtění na padáku.
Scorpio tedy přilétá na souostroví Panau, aby zde ničil a likvidoval všechno možné, vyvolával chaos a svrhl tak tyranského vládce. Během svého působení na ostrově si také získá přátele z různých frakcí, gangů a odbojových organizací, pro které bude plnit vedlejší mise, nebo jim pomáhat získávat části mapy, osvobozovat území a strategické objekty.
Hlavní zápletka vskutku není nijak originální a jednotlivé mise naplňují strukturu příběhu, které se vám odemykají po způsobení určitého množství chaosu (čím víc toho zničíte). Samozřejmě nejsou to jen mise, co je hlavní náplní hry, můžete ničit vládní satelity, závodit nejrůznějšími způsoby, nebo třeba jen sbírat balíčky s drogami rozesetými po celé obrovské mapě…

Co Just Cause 2 odlišuje od ostatních her?
Předně je to nelineárnost a volnost pohybu, používání prostředků i plnění misí. Žádné okaté WOW efekty, kterých jsou hráči přesyceni z ostatních nezáživných her, žádné naskriptované události, žádné zdlouhavé loadingy – na celé obrovské souostroví hráč vidí, z jednoho konce až na druhý, nic nemizí v mlze, nic se skokově nepřekresluje. Vzdálenější horizont je sice trochu rozmáznutý, ale to je maličkost, i tak je na celek radost pohledět, protože graficky je tato hra lehce nad průměrem.
Není to ani GTA, ani Prototype, ani Mafia 2 ani nic podobného, přesto si z těchto her bere to nejlepší a skvěle to ve výsledku vybalancuje a vzniká tak výborná Third Person Shooter akční hra, která slibuje spousty hodin zábavy.

Tak jako každá hra, tak i Just Cause 2 má své chyby, jsou to ale vesměs drobnosti, kterými se skvělý herní zážitek nedá zkazit. Ač je většina událostí a fyzikálních faktorů ve hře mírně nerealistická, jsou skvěle vyvážené a zaručují vynikající hratelnost a zábavu. Takže to, že můžete bez obav seskočit ze střechy pětipatrové budovy, nebo s autem udělat desítky efektních kotrmelců a ono vybouchne až v okamžiku, kdy opustíte kokpit, není chyba, ale přednost.
Počáteční nemožnost definování všech pěti tlačítek na myši měla za následek poměrně chladné přijetí a mírné zklamání ze zkaženého zážitku ze hry (k čemu mi je hra, která se nedá ovládat tak, jak chci já?). Později vydaný patch zpřístupnil ostatní tlačítka na myši a hra se konečně dala normálně hrát.
Ikdyž obrovské souostroví nabízí nejrozmanitější scenérie, jednotlivé lokace začnou hráči připadat trochu stereotypní, přesto zde nalezne mnoho zajímavých míst od zasněžených vrcholků hor, přes vyprahlé pouště a kaňony až po džungle velkoměst. Také nepřátelé jsou fakticky pouze tupí vojáčci (ve slabších nebo odolnějších variantách), kteří vám s pistolkou v ruce bez rozmyslu nabíhají před hlaveň tanku. Jakýsi náznak inteligence zaznamenáte při uskakování před granáty, ale to je asi tak všechno. I tak svojí kvantitou (spawnováním) a vozovým (hlavně letovým) parkem dokáží na těžší obtížnost občas zavařit.

K dalším drobným nedostatkům bych přiřadil 2D sprity ve větvích stromů a rychlá regenerace terénu, které tak vydařenou grafickou podobu hry malinko shazují. Na některých objektech a budovách je patrné, že jsou to pouze kulisy dotvářející vzhled daného místa a působí docela uměle. A stejně tak neduhy všech ostatních her, jako je vykreslování objektů nebo aut na silnici pár metrů před hráčem. Tady bych uvítal 2D sprity, rozházené po celé mapě kam jen oko dohlédne a při přiblížení by se za 2D sprity dosadil správný 3D model, opravdu to je tak složité?
Multiplayeroví hráči budou z tohoto titulu zklamáni, protože hra se dá hrát pouze single, ale i tak vydrží na hodně dlouhou dobu. Já po 100 hodinách mám sotva 78%…

Přes tyto drobnosti se ovšem dá přenést a pokud jste Just Cause2 ještě nezakusili, rozhodně doporučuji si vychytat některou akci na Steamu a Just Cause 2 pořídit. Milovníky akčních her s efektními explozemi a destrukcí jistě tento titul nezklame.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..