Přeskočit na obsah

3D TV

Chcete být in? Už nestačí být na facebooku, dnes musíte být 3D.
3D obraz je prostě často diskutované téma a stal se z toho další krůček na pomyslném žebříčku technologických pokroků na jehož začátku byla první fotografie začátkem 19. století. Technologie 3D je hnací motor pro oživení trhu, zcela jistě nakopne ekonomiku, která se má už brzy jakože zhroutit a všechny nás ožebračit. Snad to ještě stihneme a 3D zobrazovací jednotky pomůžou k zahnání pojmu finanční krize, protože to je další technologický skok, který se musí v historii lidstva odehrát. Bohužel k dokonalému 3D se ten krůček na onom žebříčku musí ještě udělat.

Jak dnes všichni vyměňují svoje staré televize za tenké LCD nebo plasma displeje, ztratila věta „čumim na bednu“ svůj význam. Pokrok v zobrazování 3D obrazu bude v návratu k bedýnkám :) Ze začátku spíše akvária tak akorát na televizní stolek. Kdo má malý obývák, musí se spokojit s menší uhlopříčkou.



pCubee je stále ještě pseudo 3D využívající senzory pohybu a digitální vodováhy. V televizích budoucnosti se obraz bude vykreslovat skutečně mezi stěnami uvnitř kostky.

S tím souvisí další úskalí, které to přinese. Technologie výroby takového 3D obrazu bude vyžadovat nový systém snímání scény i obrovskou datovou zátěž s vysokými nároky na kapacitu nosiče nebo distribučního kanálu. Spotřeba elektrické energie taktéž nebude nejmenší a staré (rozuměj dnešní) filmy převedené do 3D budou v nové televizi působit nepřirozeně plasticky. Herní průmysl má v renderovacích oblastech jisté výhody, nebo spíše je připraven, jen si budeme muset zvyknout na novou interakci. Uvidí se po letošní E3. Už nebude stačit obraz pro levé a pravé oko, tady se renderuje pixel za pixelem v prostoru mezi stěnami vaší obrazovky. Ta Jenifer Lopez je skutečně ve vašem obýváku, ten gól byl skutečně tečovaný, ten moderátor ve studiu má v hrníčku na stole stříbrnou lžičku, ty titulky se dají krásně přečíst i bez brýlí a ta useknutá hlava opravdu letěla pod skříň, ikdyž to je všechno hologram ;)

Ještě později budou pojem televize představovat 4 anténky, mezi nimiž se to bude všechno odehrávat. Antékám budou předcházet 4 sloupky promítající mezi sebe scénu. Chcete větší divadlo? Jestli máte větší obývák, kupte si ještě jednu takovou televizi a sloupky jednoduše připevníte na sebe, sousedi si budou myslet že v té krabici máte altánek a ono to zatím bude povýšení vašeho 3D na 3D HD. Současně s tím budou také vznikat již zmiňované anténky. Takové čtyři anténky najdete na běžném ajfounu a když položíte alespoň 2 iphony k sobě na stůl, vznikne 3D prostředí podobné známému Reactable, kde se budou hrát úžasné 3D hry, probíhat holografické video konference a tak podobně.

Dnešní epileptické procedury s brýlemi a 120Hz plátnem jsou jednou z porodních bolestí opravdového 3D a musíme si jí protrpět, než bude dostupnější nová generace procesorů, zobrazovacích jednotek a datových nosičů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..