Přeskočit na obsah

Jak bezpečně smazat profil na Facebooku

no more fbMusim se přiznat, že poslední dny byly docela úspěšné ve věci otevírání očí lidem, kteří neměli ani potuchy o tom, jak nebezpečně si na internetu počínají a svěřují příliš mnoho citlivých informací do jakési databáze jakýmsi lidem, kteří se získanými daty nakládají způsobem, který se nikomu nemůže líbit.
Například když se někdo vzteká, že mu neustále chodí reklamní sms a e-maily a že má všechno odhlášené a nechápe, proč to stále dostává, tak mu na to odpovídám: Jsi na facebooku? Tak co se kurva divíš?
Uargumentoval jsem hned několik lidí, kteří přiznali, že je to opravdu hnus, o kterém dosud neměli ani potuchy a přislíbili svůj profil na Facebooku smazat.

To jídlo, které vám zdarma přinesou na stůl může vypadat hezky a chutně pouze do té doby, než zjistíte, jak to chodí v kuchyni.

Jdeme mazat

Pokud to myslíte opravdu vážně, blahopřeji vám k rozumnému, důležitému a rozhodujícímu kroku ve vašem životě. Nicméně takové prosté zrušení (smazání je nepřesný termín) vašeho profilu na FB může někomu později přinášet výčitky nebo pochybnosti.
Proto než přistoupíte k přeseknutí okovů spojující vás s cedulkou „stupid being“ je potřeba udělat ještě několik důležitých věcí pro vaši bezpečnost a klidnější svědomí.
Celá procedura se skládá z deseti kroků:

  • 1. Jako první se doporučuje odznačit se ze všech fotek
  • 2. Pošlete všem ostatním ovečkám sbohem a vyzvěte je ke stejnému kroku, jako se chystáte právě udělat (třeba odkazem na tento článek). Skuteční přátelé si vás najdou i mimo Facebook
  • 3. Naposledy si odtamtud stáhněte co potřebujete (fotky, videa, odkazy, poštu), odeberte si všechny přátele a zrušte všechny vaše vazby na aplikace, stránky a skupiny
  • 4. Změňte si jméno a veškeré další údaje na něco jiného. Nastavte si soukromí tak, aby tyto údaje nemohl nikdo vidět a deaktivujte si e-mailové upozornění
  • 5. Promazejte celou historii svého účtu (návod na YT)
  • 6. Smažte také všechy fotky a ostatní materiály, které jste tam kdy nahráli. Asi víte, že se ve skutečnosti ze serverů nic nesmaže a že to tam zůstává navždy a FB s těmito materiály může nakládat jak chce, protože k vašemu vlastnímu obsahu ztrácíte autorská práva, ale alespoň to nebude po vašem odchodu tak jednoduše přístupné pro ostatní.
  • 7. Znovu si upravte jméno a přihlašovací heslo na nesmyslnou a nezapamatovatelnou směs znaků a číslic (abyste se nemohli už více přihlásit) a vykopírujte si to do schránky, protože heslo po vás v následujícím kroku ještě jednou budou chtít, tak ho tam jen vložíte. Je dobré poprosit skutečného kamaráda (ne toho z FB), aby tento krok udělal za vás a zároveň vám změnil i kontaktní e-mailovou adresu na nějakou, ke které nebudete mít přístup, případně použít nějakou dočasnou, která se automaticky po několika hodinách nebo dnech sama smaže.
  • 8. Pokuste se smazat účet a všechny e-maily od Facebooku nyní označujte jako spam
  • 9. Zablokujte Facebook a veškeré jeho prvky prohlížečem a taky bych asi vymazal cookies a historii v prohlížeči
  • 10. Vydržte 14 dní bez návštěvy FB a máte vyhráno




Přesto nadále zůstáváte něčím majetkem, ale už z vás tolik nemá. S vašimi daty, e-mailovými adresami, kontakty a kontakty kontaktů se sice dál obchoduje, ale důležité je, že už jste tzv. mimo hru a brzy se stanete neaktivním prvkem, který už nebude facebook více zásobovat.

Pokud vás ještě napadá něco, co provést před bodem 8, pro větší bezpečnost, napište to do komentářů. Stále přeci jen vycházím z hypotetických znalostí a informací sesbíraných po internetu…

Odchod nebude jednoduchý

Určitě mi tu teď budete brečet, že sice profil máte, že ho vlastně ani nevyužíváte, ale zrušit si ho nemůžete, protože ho potřebujete kvůli ostatním lidem pro domlouvání schůzek/tréninků/zkoušek atd.
Existují jiná řešení v podobě skutečně privátních sekcí mimo Facebook, mailové konference, zaheslovaná fóra, diskuzní skupiny, RSS atd. Domlouvání hezky pěkně postaru, jak se to dělalo, když ještě bylo na světě hezky a nebyl Facebook.
Vím, že hodně pohodlných oveček se bude proti tomuto zastaralému způsobu privátní komunikace ohrazovat. Ale jde o to stanovit si priority a umět najít kompromisy. Vím, že to nebude snadné, protože Facebook dělá z lidí idioty, se kterými bude velmi obtížná domluva, ale nevzdávejte to, zkoušejte a vytrvejte, výsledky se jistě dostaví.

Mně se taky třeba vůbec nelíbí, že se ještě v dobách nedávných vždycky po kalbě psaly komenty a dojmy do guestbooku konkrétního soundu/klubu/kapely/pořadatele. Dnes se všechno řeší pod událostí na FB…
Povaha FB ale na intelekt uživatelů působí dostatečně, proto i komenty zde nemají příliš valnou hodnotu, takže to nakonec ani tolik nevadí.

U několika lidí jsem se dokonce setkal s případy, kdy jim učitelé zadávali termíny testů nebo domácí úkoly pouze přes Facebook.
Tady bych si s pedagogem vážně podiskutoval, jestli by se neměl raději živit něčím jiným a celou věc bych prokonzultoval s ředitelem školy nebo školním řádem.

V dnešní době chytrých telefonů integrujících hloupou aplikaci bude útěk od stáda dvakrát tak obtížný. Můžete jednoduše ignorovat nabídku v menu vašeho telefonu, můžete požádat vašeho mobilního operátora, aby vám zkusil z datových přenosů vyfiltrovat komunikaci s FB a nebo taky zkuste navštívit servis a nechat si do telefonu přehrát upravený firmware, který už neobsahuje šmírovací aplikace.
Navíc tyto aplikace v telefonech představují mnohem větší zlo a nebezpečí, než si běžný uživatel vůbec umí připustit. Napadlo vás někdy, že telefon můžete ztratít, nebo vám ho ukradnou?

Všechno se dá řešit, jen musíte vědět jaké jsou možnosti a jak je využít!

Jste svobodní

Pokud jste provedli vše podle návodu a podařilo se vám bezpečně vymanit ze spárů monstrózní databáze hloupých oveček, tak vám ze srdce gratuluji. Váš život konečně dostává smysl a nějaký rozměr. Přestáváte své okolí iritovat žvatláním o Facebooku. Získáváte najednou čas, který byste promarnili na FB a můžete ho využít na užitečnější věci nebo ho strávit s reálnými přáteli v reálném světě.

1 komentář na “Jak bezpečně smazat profil na Facebooku”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..