Přeskočit na obsah

Vybírám dual SIM telefon

Nadešel čas vyměnit hloupý mobilní telefon Samsung S8000Jet, který je už dnes takřka relikvie a jeho ukrutně pomalé a omezené funkce, které mě vytáčejí každým dnem.
Po pročtení spousty recenzí, testů a důkladném porovnávání všech možností v cenové relaci do deseti tisíc, jsem byl rozhodnutý pro Sony Ericsson Xperia Ray a nechybělo moc a málem jsem si pro něj nakráčel do nejbližší prodejny telefonů…

Jenomže.

Jistým nedopatřením a zvláštní shodou okolností se stalo, že musím používat další SIM kartu, takže budu potřebovat dual-sim telefon, protože tahat po kapsách minimálně tři telefony (konkrétně bych jich potřeboval ještě více) se mi vážně nechce (dva stačí) .

Takže jsem opět na začátku a teď opravdu nevím, co si mám vybrat, protože výběr z dual-sim telefonů není nijak široký a bohužel ani nijak zajímavý (nebo neumím hledat).
Poradí mi někdo z mých čtenářů?

Několik bodů, které od telefonu vyžaduji:
Ty důležité:


  • Baterie – výdrž na baterie většiny současných telefonů je žalostná hlavně kvůli obřím dotykovým displejům a nejrůznější bezdrátové konektivitě do všech možných sítí. Některé telefony i běžným uživatelům díky tomu umírají klidně i po půl dne provozu. Já potřebuji telefon, který vydrží alespoň dva až tři dny i déle! Někdy netelefonuji skoro vůbec, jindy provolám většinu volných minut i během několika dní… Bohužel dual SIM telefony jsou energeticky také dvojnásob náročné.
  • Foťák – nevím jestli patří mezi důležité, ale čas od času potřebuji ofotit nějaké lejstro nebo zajímavou momentku v okolí (a stává se to hlavně večer na akci). 5Mpx by snad mělo stačit. Už vím, že i fotomobil je hrozný shit, ale určitou kvalitu v roce 2012 už snad požadovat můžu ne? Určitě by i potěšila funkce zoom při natáčení videa, ale to je u mnohých modelů prostě utopie kvůli pevně daným parametrům pořizovaného záznamu
  • Android 4.X – tady asi není co řešit. Mnohé telefony na trhu mají dvojkový Android s příslibem upgradu na čtyřku, kterou by měly zvládat právě ty výkonější přístroje. Nepotřebuji zrovna dvou-čtyř jádrový procesor, klidně se spokojím s jednojádrovým, ale výkoným a osazeným slušnou pamětí (obávám se toho, že 512MB RAM bude málo, možná ne dnes, ale v budoucnu určitě, ale to už můžu zase pošilhávat po jiném telefonu)
  • Dvě mini SIM – rozhodně nechci ořezávat žádnou ze simek už kvůli zpětné kompatibilitě s jinými telefony bez dalšího nastavování. Ostatní důvody viz. výše.
  • Organizace – tak především potřebuji pořádný, přehledný a použitelný telefonní seznam s vyzváněcími a pípacími profily u jednotlivých kontaktů, skupin i událostí. U některých typů to je stále ještě problém stejně tak i záznam hovorů nebo diktafon. Budíky, stopky a kalendář jsou už snad samozřejmostí.
  • Výrobce, kvalita hovorů a signál – pořizovat si telefon se kterým se nedovolám nebo nebudu rozumět druhé straně nebo ona mě je dost závažný nedostatek. Telefonování a kvalita signálu je u telefonu celkem klíčová věc. Jeden můj kolega bere telefon jako spotřební zboží (ono to vlastně tak je) a vysazuje se na značky z asijských zemí nebo výrobců, kteří by se do výroby telefonů raději ani pouštět neměli. Proto mu v telefonu nebývá rozumět, neslyšíme se, nefunguje mikrofon, nelze zvednout příchozí hovor, zamrzá, vypíná se a v neposlední řadě se mu rozesírá celý systém
  • Ty méně důležité požadavky:

  • Dotykový displej – pokud nebude zbytí, dokážu se spokojit i s hw klávesnicí. Ovšem asi v podobě vysouvací. Raději displej přes celý telefon a možnost výběru.
  • Žádné pádlo – potřebuji telefon na používání a ne na zápasení s tím, jak ho narvat do kapsy a ne aby někde překážel a sám někam telefonoval. Původně zamýšlená Xperia Ray se mi líbila právě kvůli menšímu displeji (který je také úspornější) a kompaktním rozměrům. Zase ale požaduji nějaké rozumné rozlišení hlavně kvůli prohlížení internetu.
  • 3.5mm jack na sluchátka – většinou bývá na všech současných telefonech, ale raději ho také zmíním, protože občas si po večerech něco poslechnu nebo je potřeba něco nakrmit muzikou právě přes kablík.
  • Navigace – je už dnes snad v každém telefonu. S navigováním zdarma a možností offline map, to už tak jednoduché není. Právěže když už chci telefon s Androidem, tak nejspíš asi začnu taky s 4sq nebo geocachingem, protože cestuji téměř každý den a určitě se mi zalíbí i augmented reality.
  • Snadné odstranění FB alikace – ten nádor lidské komunikace a snižovač IQ parazituje prakticky v každém moderním telefonu. Uvítal bych takový, ze kterého se aplikace pro idioty dá jednoduše vypreparovat.
  • Slot na microSD kartu – telefon bez možnosti rozšíření paměti kartami je prostě fail. Některé můžou mít třeba 8GB interní úložiště, ale i to se jednoho dne zaplní a k čemu mi potom budou ty spousty kartiček schované ve skříni?
  • Hovadinky jako NFC, DLNA a podobné asi nebudou potřeba. Samozřejmostí jsou wi-fi, BT a 3G sítě, proto je není potřeba nějak zvlášťě zmiňovat

    Chci snad příliš? Výrobci zaspali dobu a neumí splnit mé požadavky?
    Pravděpodobně ano.
    Budu muset najít spousty kompromisů a ubrat na některých požadavcích a nebo dál nosit po kapsách více přístrojů, co dělají stejnou práci?

    EDIT září 2012: Nakonec jsem vybral Lenovo A789

    5 komentářů na “Vybírám dual SIM telefon”

      1. Bohužel, takový telefon prostě neexistuje a nejspíš asi hodně dlouho existovat ani nebude. Acer nevypadá špatně, akorát je to hrozný pádlo. Jediný telefon, který by se trochu shodoval s mými požadavky je HTC Desire V. Má ale dva nedostatky: je to taky strašný pádlo a u nás se neprodává…

        1. Já si ale asi ještě pár týdnů počkám, protože na konci léta to s dualSIM telefony bude na trhu vypadat o trochu lépe. Nejspíš bych šel asi do Samsung Galaxy S Duos, ale proč ty telefony jsou kurva tak obrovský?

      1. Tak tomu říkám opravdu „pádlo“. Nejspíše si počkám a půjdu opravdu do Samsung Galaxy S Duos. Zatím mi z toho všeho vychází vážně nejlépe. Ikdyž stejně jako Evolve to je značka, která by se raději měla držet výroby lednic, než telefonů, ale když nebude zbytí… Se Samsung telefonem už zkušenosti mám, nijak nepotěšil, ale taky nijak nenadchnul. Pokud za měsíc nebude na trhu nic lepšího, tak mi jiná volba nezbyde…

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..